Foto: TT

Telia-störning kan påverka trygghetslarm

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen var det stora problem att surfa med Telia. Bland annat drabbades trygghetslarm.

– Det är bara att beklaga att det kan ha orsakat problem, säger Örjan Beckius, driftledare på Telia.

Bredbandstelefonin och digital tv påverkades av attacken. Dessutom kan de trygghetslarm, för äldre människor, som är kopplade till it-telefoni ha påverkats. Men Telia kan inte säga hur många som drabbats.

– Jag har tyvärr inte siffran på hur många som har trygghetslarm över den här tjänsten, säger Örjan Beckius, driftledare på Telia.

Runt klockan 22 meddelade de att problemet var avhjälpt.

Hög trafik mot Telias nät

Det handlar om Telias så kallade DNS:er, som används för att översätta domännamn som användaren skriver in till ip-adresser som används när datorer och servrar ska kommunicera med varandra.

Nätangrepp i form av belastningsattacker går ut på att datorer skapar stor trafik och många anrop mot till exempel en hemsida som så småningom slås ut.

Telia: Riktat mot spelföretag

På grund av den höga belastningen och den höga trafiken mot Telias nät misslyckas de som försöker surfa på nätet med att få rätt ip-adress och kommer därför ingenstans på nätet.

Enligt Telia handlar den massiva trafiken inte i sig om en belastningsattack mot Telia, utan mot ett spelföretag på nätet.

– Attacken använder sig av våra servrar för att hitta rätt, säger Peter Kjellberg som är driftledare på Telia.

– Då får vi ta emot all trafik och det klarar vi inte av.

Vilket spelföretag det handlar om vill Telia inte avslöja.

Problem även i går

Även i går kväll hade kunder problem med att surfa och komma in på sidan sedan Telia fick en överbelastningsattack mot sina servrar.

”Troligen handlar detta om avsiktliga attacker för att skada vår verksamhet och vi beklagar att detta berör våra kunder”, skriver företaget i ett meddelande.

Telia vet ännu inte vem som ligger bakom attacken. De meddelade vid 21-tiden att det ”ser bättre ut”, och att felen snart kan vara åtgärdade.

Experten: Flera motiv bakom

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på stiftelsen .SE, säger till SVT att det finns flera möjliga motiv bakom en överbelastningsattack.

– Det kan finnas massor av skäl. Folk ägnar sig åt den här typen av attacker ganska regelbundet. Det kan finnas flera anledningar att vara arg: på Telia, på kunder till Telia, på Sverige där Telia är en stor aktör eller vad det nu kan vara. Det är jättesvårt att säga utan att ha analyserat var trafiken kommer ifrån och vad man försöker angripa, säger Eklund Löwinder.

– Det är någonting som folk ägnar sig åt för att det är den svagaste punkten man har i infrastrukturen. Det ger stor effekt på slutkunder, om det är det man är ute efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.