Foto: TT

Barn till hemlösa sover i bilar

Uppdaterad
Publicerad

Bara i Uppsala finns 15-20 barn som sover i bilar, några av dem spädbarn, utan att myndigheterna ingriper. Barnens föräldrar är rädda att barnen ska tas ifrån dem.

Allt fler tiggare och hemlösa syns på gatorna i Sveriges storstäder och nu märks också barnen bland dem.

– Jag träffade barn redan för fyra år sedan när jag engarerade mig som privatperson. Sedan bildade vi Stefanushjälpen och nu har vi prioriterat barnfamiljer, säger Micael Grenholm på Stefanushjälpen. Han tillägger att Uppsala stadsmission uppskattar att det finns omkring 15-20 barn i Uppsala som är barn till hemlsöa immigranter säger han.

”Sover i bilar”

Micael Grenholm säger att han känner till flera fall där barn faktiskt inte har tak över huvudet.

– Ja, det gäller alla. De sover i bilar och jag känner till åtminstone två spädbarn i Uppsala säger han och berättar att föräldrarna är väldigt rädda för att svenska myndigheter ska ta barnen ifrån dem, vilket ställer till det i kontakten. Många har varit skeptiska till att barnen ska tas till skolan av rädsla för att de ska tas ifrån dem, säger han.

Socionomen Anna Rantala Bonnier från Feminiistiskt Initiativ, konstaterar att kommunen visserligen har ansvar för alla i kommunen men att det just nu inte är så att de hemlösa har samma rättigheter som andra.

– Vi i den nya rödgrönrosa majoriteten vill ju förstärka skyddet, säger hon. På frågan om varför man accepterar att just dessa barn tvingas stå utanför saker som skola och tillåts fara illa utan att myndigheterna ingriper, svarar hon:

– Socialtjänsten har ju en skyldighet att se till att barn inte far illa, men självklart kan det vara svårt, för det finns också en rädsla för myndigheterna, konstaterar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.