2011 års julvärd Kalle Moraeus Foto: SVT

Annie Wegelius: Årets julvärd tror jag blir fantastisk

Uppdaterad
Publicerad

-Årets julvärd blev väldigt glad och hedrad över att bli tillfrågad, säger SVT:s programdirektör Annie Wegelius, som är den som utser julvärden.

Klicka här för att se livesändningen kl.16

Presentationen föregås som vanligt av spekulationer om vem som får det ärofulla uppdraget. Förra året frångick SVT:s programdirektör Annie Wegelius traditionen med varannan damernas när Kalle Moraeus utsågs. Året före var André Pops julvärd.

I år borde det alltså vara dags för en kvinnlig värd. Namn som förts fram är Yvette Hermundstad från SVT Sport och Mitt i naturen, Katarina Hultling och Ebba von Sydow. De två sistnämnda ligger högst hos en vadslagningsfirma på nätet.

Känsla och intuition

-Jag har inte tänkt på det sättet, säger Annie Wegelius. Jag tänker sällan utifrån politiska föreställningar. Jag går på känsla och intuition. Vem som har auktoriteten, värmen, folkligheten, vem som betytt mycket för tittarna.

-Sedan kan jag tycka att vi på SVT har ett ansvar, det skulle vara märkligt om det inte finns en jämna balans mellan könen över tid, kanske till och med med kvinnlig övervikt, vi har ju fler kvinnliga programledare, säger Annie Wegelius.

Ringer upp så sent som möjligt

-Den här gången fick jag upp namnet väldigt fort. Sedan gick jag och funderade några veckor innan jag ringde upp. Jag brukar ringa så sent som möjligt för att minimera risken att namnet kommer ut.

Annie Wegelius berättar att hon inte får speciellt många tips, men förra året var det någon som skrev ett inlägg om Kalle Moraeus som gjorde att han blev tillfrågad.

Är det någon som föreslagit sig själv?

-Ja, en. Men inte i år.

Årets julvärd blir den tolfte genom tiderna. Bengt Feldreich och Arne Weise var julvärdar från 1959 till 2002, därefter utsågs nya varje år. Missade du någon så kan du titta och lyssna på dem igen. Här är listan på SVT:s julvärdar genom tiderna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.