Tre år efter smutslarmet: Ingenting har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen har inte inlett tillsynen av städningen på landets sjukhus, trots att de för över ett år sedan sade att de skulle påbörja inspektioner på plats. I ett internt mail kallar cheferna på Socialstyrelsen städfrågan för en ”surdeg”.

Hösten 2008 avslöjande Rapport omfattande brister i städning och hygien på landets sjukhus. Det framkom då att ansvaret för tillsyn hade fallit mellan stolarna. Det var oklart om det var Socialstyrelsen eller kommunernas miljökontor som skulle ha tillsynsansvaret. Därför var det omöjligt att få någon uppfattning om hur stort problemet med dålig städning faktiskt var.

Frågan utreddes

Socialstyrelsen utredde frågan och kom i mars 2010 fram till att ansvaret för tillsyn i lokaler där patienter vårdas låg på dem. De slog också fast att de skulle påbörja sitt tillsynsarbete, bland annat med inspektioner på plats under hösten 2010.

Trots att över ett år har gått sedan dess har Socialstyrelsen fortfarande inte inlett något aktivt arbete med frågan.

-För oss är det ständigt en prioritering mellan olika angelägna tillsynsområden och vi har gjort inte gjort någon nationell eller regional aktivitet som har haft enbart städning som fokus, säger chefen för Socialstyrelsens tillsynsenhet Per-Anders Sunesson till Rapport.

När Rapport försöker ta reda på vad myndigheten har gjort under året så råkar Per-Anders Sunessons chefskollega av misstag skicka ett mail till oss där städfrågan beskrivs som en surdeg som jag tänkt ta till ledningsgruppen”.

-Surdegen handlar om en beställning från vår generaldirektör som beskriver gränsdragningen mellan kommunernas ansvar och Socialstyrelsens ansvar för städfrågor, säger tillsynschefen när vi konfronterar honom med mailet.

Men ni hade ju rett ut vems ansvaret var i mars 2010 när ni slog fast att ni hade tillsynsansvar för lokaler där patienter vårdas?

-Den promemorian är inte justerad och det fanns fortfarande några stenar att vända på i den frågan.

Det var läkaren Björn Bragée som slog larm om bristerna. Det skedde hösten 2008 när han vårdades för cancer på Danderyds sjukhus. Han är besviken på Socialstyrelsens hantering.

-Jag skulle ju skämmas lite grann om jag kallar en fråga för surdeg som jag har hanterat i tre år. Det här är inte en fråga om trivsel och att det ska vara lite fint. Det handlar om liv och hälsa. Det är en medicinsk fråga och det måste göras till en medicinsk fråga, säger Björn Bragée.

Nike Nylander

nike.nylander@svt.se

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln påstods att mejlet skickades av en tillsynschef. Mejlet skickades av en chef, men inte en tillsynschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.