Foto: TT

Trögt sälja segelbåtar

Uppdaterad
Publicerad

Försäljning av nya segelbåtar går mycket dåligt just nu. För fem år sedan såldes nästan 1.000 nya segelbåtar, i fjol såldes 60 stycken. Det är även svårt att sälja begagnade segelbåtar.

Enligt båtspecialister som  SVT talat med är båtmarknaden mättad.  Priserna har fallit rejält och de som köper väljer oftast motorbåtar som kräver så lite underhåll som möjligt. Aluminumbåtar som inte behöver bottenmålas säljer bra.

– Folk är rädda om sin fritid. De har höga löner och de vill bara vrida om nyckeln. Det ska vara enkelt att sköta om och äga, säger Lars Schrattenholz på Riddarfjärdens Marina i Stockholm.

Till viss del har båtägandet även blivit en generationsfråga – äldre har segelbåt medan yngre föredrar motorbåt.

– Marknaden är övermättad med gamla 70-talsbåtar med storrutiga tyger och jättemycket boyta. Follk vill inte bo i båtar, de vill snabbt ut när det är vackert väder. Förut fanns det inga restauranger i skärgården. Nu finns det massor. Man åker ut, äter och åker hem, säger Lars Schrattenholz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.