Mycket pollen i luften nu. Foto: TT

Tuff tid för allergiker

Uppdaterad
Publicerad

Värmen ger polleninvasion i Sverige just nu med mycket höga halter uppmätta. Men de extremt höga halterna av björkpollen håller i sig i några dagar till men avtar sedan, tror pollenexperterna.

Just nu är det extremt höga halter av björkpollen i södra och mellersta Sverige. Gränsen för mycket höga halter av björkpollen går vid 1.000 pollen per kubikmeter och dygn, och i går uppmättes halten till 3.700 i Stockholm och hela 7.700 i Göteborg. Det är den högsta halten på många år.

– Det här är den värsta perioden för många pollenallergiker, eftersom de flesta brukar reagera på björkpollen, säger intendent Kerstin Alm Kübler på Naturhistoriska riksmuseets palynologiska laboratorium.

Den milda vintern och våren har gjort att björkarna är väl förberedda i år, och de har legat och lurpassat på att det ska bli bra väder.

– Det är lite tidigare i år. Oftast brukar blomningen ta fart under de sista dagarna i april. Men i år gjorde värmen och solen att det tog fart redan under påskhelgen, säger Kerstin Alm Kübler.

Uppvilade björkar

2012 var ett stort björkpollenår, så förra året behövde björkarna vila sig. Vartannat till vart tredje år brukar det bli en stor blomning.

Det gör att det finns gott om fröhängen i år, så det kommer inte att ta slut på pollen efter den explosion vi upplever just nu.

– Ett hänge innehåller flera miljoner pollen, och många björkar har ännu inte börjat blomma ännu.

Bättre om några dagar

Men det blir bättre.

– Vädret ska ju vara fint de närmaste dagarna, så då kan björkarna släppa mycket pollen. Men förhoppningsvis ska de här mycket höga halterna inte hålla i sig så länge till. Kanske bara ett par dygn eller så.

Sedan kan det gå ner till ”bara” höga halter under ett par veckors tid, varefter halterna sakta börjar klinga av. I juni är det bara låga halter av björkpollen kvar. Då drar gräsen i gång sin pollinering.

– Många reagerar också på gräs, men det är bara låga halter ännu. Det brukar komma längre fram i maj men håller å andra sidan i sig hela sommaren, säger Kerstin Alm Kübler.

Björkpollenhalter i några orter 22 maj

  • Göteborg. 7.700
  • Bräkne-Hoby (Blekinge): 6.700
  • Skövde (Västergötland): 5.000
  • Stockholm 3.700
  • Malmö: 2.000
  • Bäckefors (Dalsland): 81

  Källa: Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.