Foto: TT

Unga mest missnöjda med kroppen

Publicerad

Utseendefixeringen och missnöjet med den egna kroppen ökar i hela västvärlden. Störst är problemet bland pojkar och flickor.

Samstämmiga studier från olika delar av västvärlden visar att många mår dåligt över att inte ha det perfekta utseendet. En utseendefixering och ett missnöje som ökar kraftigt och som kan leda till dålig självkänsla, depressioner, ätstörningar och ångest.

Problemet kryper ner i åldrarna samtidigt som det även drabbar fler äldre. Studier visar att 60 procent av alla män är missnöjda med sin kropp. Det är emellertid pojkar och flickor som är mest missnöjda och det är också där, bland dem mellan 15 och 24 år, som den psykiska ohälsan ökar mest.

Hundratal forskare

En konferens i december på Högskolan i Kristianstad sätter utseendet i fokus. Ett hundratal forskare från över 30 länder runtom i världen ska delta.

– De som kommer är världsledande inom området. Bland annat en ledande expert i Australien om hur man förebygger ätstörningar, säger Martin Persson, forskare på centrum för utseendeforskning vid University of the West of England.

Han är engagerad i det EU-finansierade projektet ”Appearance matters” vars syfte är att hjälpa till att främja en positiv kroppsuppfattning.

– Mycket av forskningen har varit koncentrerad till USA, Storbritannien och Australien. Nu vill vi titta på ämnet ur ett mer europeiskt perspektiv.

”Falsk och osund”

Högskolan i Kristianstad är också inblandad i projektet och står som värd för konferensen.

– Bilden av det perfekta utseendet är falsk och osund, ändå sprids den bilden mer än någonsin. Inte minst genom alla statusuppdateringar på sociala medier. Vårt utseende och våra synintryck har blivit en oerhört stor och viktig del av vilka vi är och vad vi står för, säger Åsa Bringsén, lektor i folkhälsovetenskap.

Fakta: Utseendets betydelse

Utseendeforskningen visar bland annat:

  • Mellan 50 och 70 procent av alla unga pojkar och flickor i västvärlden är missnöjda med någon del av sitt utseende.
  • Enligt en brittisk studie känner 65 procent av de tillfrågade stor ångest när det gäller sociala situationer och undviker ibland sociala möten på grund av sitt utseende.
  • En brittisk studie visar att 30 procent av kvinnorna skulle ge bort minst ett år av sitt liv för att nå sin idealvikt och form.
  • År 2007 utfördes fler än 10.000 bröstförstoringar på kvinnor i åldrarna 18-19 år.
  • I USA ökade antalet utförda plastikoperationer på män med 106 procent mellan åren 1997 och 2012.

Källa: Forskare Martin Persson vid University of the West of England. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.