Foto: Scanpix

Unga ser mörkt på samhällets framtid

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fem unga ser mörkt på samhällets framtid. Det visar en ny global studie som presenteras i dag.

Det är studenttider – men i dag är det inte en ljusnande framtid som många unga ser framför sig – utan snarare en mer dyster sådan.

I år väntas drygt 73 miljoner unga runtom i världen gå utan arbete och det påverkar förstås deras syn på framtiden.

I en studie som presenteras av analysföretaget Kairo Future i dag har 6.500 unga mellan 16 och 29 år från elva länder intervjuats. Och bland dem tycker tre av fem att samhällets framtid ser mörk ut.

– Miljömässigt känns det ganska dystert. Och vad det gäller arbete, man märker hur det är i till exempel Husby. Ungdomar är uttråkade och vi behöver arbeten, säger 18-åriga Veronica Theander.

Tror på sig själva

Fler än en av tre menar också att det är för sent att göra något åt klimathotet och många är övertygade om att deras generation kommer få det sämre än deras föräldrar.

Men trots att en majoritet alltså ser mörkt på samhällets framtid ser desto fler ljust på sin egen. Det gör sju av tio unga världen över.

Drömmer om ett fint hem

Och det de drömmer om? Ja, förstås ett bra jobb – men något fler svarade faktiskt att ett eget fint hem var det allra viktigaste.

– Dagens unga har sedan de var små fått höra att det kommer att vara svårt för dem att få ett jobb. Arbetslösheten har varit hög och det har varit ekonomiska kriser. Då har det blivit viktigt, och en utmaning, att få till det där lilla livet med ett fint hem, säger Sofia Rasmussen, framtidsstrateg på Kairos future och fortsätter:

– Det är det nya svåra, skulle man kunna säga. Det är inte längre lika svårt att ge sig ut i världen, säger Sofia Rasmussen, framtidsstrateg på Kairos Future.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.