De transplanterade kvinnorna kommer att förlösas med kejsarsnitt om och när de blir gravida. Foto: Scanpix

Två kvinnor fick ny livmoder

Uppdaterad
Publicerad

Världens första livmodertransplantation från mor till dotter har utförts av forskare i Göteborg.

Operationerna skedde under helgen och två kvinnor fick ny livmoder. Den ena hade tidigare fått sin bortopererad i samband med behandling för livmoderhalscancer, den andra kvinnan är född utan livmoder. Båda är i 30-årsåldern.

Kvinnorna mår bra men är trötta, heter det i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet. Mödrarna som donerade livmödrarna har också klarat sig bra.

Över tio kirurger deltog vid helgens operationer som är ett resultatet av ett stort forskningsarbete som pågått sedan 1999, uppger Göteborgs universitet.

Kontroversiella ingrepp

Ingreppen har ansetts kontroversiella och Etikprövningsnämnden har krävt att en speciell säkerhetskommitté dokumenterar allt som forskargruppen gör i samband med transplantationerna.

Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi, har tidigare uppgett att de transplanterade kvinnorna kommer att förlösas med kejsarsnitt om och när de blir gravida.

Livmödrarna väntas hålla för upp till två barn och tas sedan ut, främst för att kvinnorna inte ska behöva medicinera mot avstötning resten av livet, uppgav Brännström för TT i våras.

Två livmoderstransplantationer har tidigare gjorts, en i Saudiarabien och en i Turkiet, dock inte från mor till dotter utan med andra donatorer. I ena fallet en levande och i andra fallet en avliden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.