Foto: TT

Uppgift: Skadad rysk ubåt söks

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter pekar mot att det är Ryssland som ligger bakom den främmande undervattensverksamheten i skärgården. Det finns tecken som tyder på att en skadad rysk ubåt eller annan undervattensfarkost kan befinna sig på svenskt vatten, skriver Svenska Dagbladet. Försvaret skriver att det varken går att dra några sådana slutsatser eller utesluta det.

Redan i torsdags kväll plockade svensk signalspaning upp ett radiosamtal på ryska. Samtalet sändes på en nödkanal som används av Ryssland.

På fredagen gjordes en observation av ett föremål i Kanholmsfjärden och Försvarsmakten inledde sin underrättelseoperation.

Insatsen i Stockholms skärgård

Krypterad radiotrafik

Under fredagskvällen plockade signalspaningen åter igen upp radiotrafik, krypterad den här gången för att hindra utomstående att ta del av samtalet. Men det gick att pejla var sändarna befann sig.

Den ena fanns i närheten av Kanholmsfjärden och den andra i den ryska enklaven Kaliningrad, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till att uppgifterna bekräftats av olika personer med kunskaper om de pågående spaningarna.

Att Sverige fångade upp nödsamtalet kan vara förklaringen till att Försvarsmakten under fredagen så snabbt mobilserade den största operationen i skärgården på många år.

Personerna som Svenska Dagbladet talat med vill inte spekulera i om det finns en skadad ubåt på svenskt vatten.

– Vi koncentrerar oss nu på att konstatera om det pågår främmande undervattensverksamhet eller inte, säger en av Svenska Dagbladets källor.

Försvarets officiella hållning är också att det inte pågår en ubåtsjakt, utan att det är en underrättelseoperation.  I går skrev Försvarsmakten på sin hemsida att man varken ville bekräfta eller dementera Svenska Dagbladets uppgifter. I dag är budskapet:

”Försvarsmakten konstaterar på söndagen att det, utifrån de underrättelser som Försvarsmakten har, inte går att dra sådana slutsatser som beskrivs i media men att det i dagsläget inte heller går att utesluta.

Det är just för att kunna konstatera eller avfärda den här typen av uppgifter som Försvarsmakten genomför en underrättelseoperation i Stockholms mellersta skärgård”.

”Det är just för att kunna konstatera eller avfärda den här typen av uppgifter som Försvarsmakten genomför en underrättelseoperation i Stockholms mellersta skärgård”. .

Har koll på ryskt fartyg

En undervattensfarkost som befinner sig i nöd kan bli svårmanövrerad och det skulle kunna förklara varför den observerats vid Kanholmsfjärden, enligt tidningen.

Är undervattensfarkosten skadad behövs ett stödfartyg i närheten. Sedan i onsdags ligger ett ryskägt handelsfartyg på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård.

– Vi är medvetna om fartyget och har koll på det, säger en av källorna till Svenska Dagbladet.

Kaliningrad som ska ha tagit emot radiotrafiken från Stockholms skärgård är bas för stora delar av Rysslands Östersjöflotta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet