USA: Vi har haft ett gott samarbete kring fildelning

Uppdaterad
Publicerad

USA har haft ett nära samarbete med Sverige för att komma åt illegala fildelare. Det uppges i amerikanska dokument som läckts till Wikileaks. Samarbetet ska ha skett i hemlighet eftersom frågan om fildelning är känslig i Sverige. Justitieminister Beatrice Ask avfärdar uppgifterna.

Amerikanska myndigheter är inte särskilt förtjusta i illegal svensk fildelning, och speciellt inte i männen bakom nätsajten The Pirate Bay. Men frågan är hur mycket inflytande man faktiskt har.

I ett dokument från USA:s ambassad beskrivs ett nära och bra samarbete på hög nivå i regeringskansliet. Dokumentet har läckt ut via sajten Wikileaks. Bland annat lade man 2008 fram sex punkter för svenska myndigheter, punkter som USA ville se åtgärdade.

Fem av sex punkter åtgärdade

Ett år senare ansågs Sverige ha åtgärdat fem av punkterna. Det handlade bland annat om kontakter med internetleverantörer för att de själva skulle strypa åt fildelningen, om informationskampanjer i skolorna om upphovsrätt och om polis och åklagare som ska jobba med upphovsrättsbrott.

Men man tar också upp Ipred-lagen, som trädde i kraft den 1 april förra året, och menar att Sveriges regering dessutom gått med på regeländringar för att underlätta att man spårar personer bakom IP-adresser.

Ambassaden menar att man har kontakt med folk på nyckelposter i regeringskansliet. Men justitieminister Beatrice Ask förnekar att man skulle ha något nära samarbete, och menar att de förändringar som genomförts ändå låg i luften.

-Något möte med regeringen tror jag inte man har haft, möjligen har man haft kontakter med justitiedepartementet eller andra departement, säger justitieminister Beatrice Ask.

-De åtgärder som man kan vidta, som särskilda åklagare, regelverk och annat, det är ju sådant som diskuteras internationellt. Och det är ju möjligt att man bockar av vad man tycker att olika länder har genomfört. Sverige har vidtagit åtgärder för att skydda upphovsrätten, och det är ju sådant som vi har redovisat i riksdagen och fått gehör för.

”Strid mellan departementen”

I dokumentet påstås också att det blev strid mellan justitiedepartementet och näringsdepartementet om hur man skulle hantera de här frågorna.

Missnöjet med den svenska hållningen till fildelning kommer bland annat från den amerikanska upphovsrättsorganisationen IIPA. Där har man flera gånger försökt få in Sverige på USA:s svarta lista över länder med omfattande piratkopiering.

Men ambassaden i Stockholm var mot detta, och varnar bland annat för att Piratpartiet skulle kunna få ökat stöd i så fall. Istället har Sverige förekommit på en bevakningslista på lägre nivå.

Ambassaden skriver också att frågan om fildelning är känslig i Sverige, men att man lyckats bra med att samarbeta bakom kulisserna. Men Beatrice Ask tycker att man överdriver sin betydelse.

– Det är inte så att vi genomför åtgärder efter påtryckningar från något annat land, utan vi arbetar med frågeställningar efter eget underlag.

Det står här att man har lyckats arbeta bra bakom kulisserna?

-Det är nog mest för att de ska få bättre lön på ambassaden som de skriver så där hem, säger Beatrice Ask.

Andreas Öbrink

andreas.obrink@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.