V: ”Den som står utanför växer”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet hoppas på en plats i regeringen efter valet 2014 om det blir regeringsskifte. Men partiet ser också fördelar med att stå utanför, enligt en valplan som Expressen tagit del av.

När Lars Ohly gick till val 2010 var ministerposter ett absolut krav. Men Jonas Sjöstedt väljer en annan strategi. Partiledningen anser att det finns mycket att vinna på att stå utanför en regering, och ser det som en möjlighet att växa sig starka inför riksdagsvalet 2018. Det visar ett internt strategidokument som Expressen har tagit del av.

– Den som står utanför växer, det är en utmärkt och gynnsam position, säger partisekreteraren Aron Etzler till tidningen Expressen.

Val 2014

Förstahandsvalet är ändå att ingå i en rödgrön regering  och det kommer att vara ett stående argument i debatterna under valrörelsen. Bara med V i en regering garanteras att inga borgerliga partier får ta plats vid Stefan Löfvens sida, om de rödgröna får majoritet.

Siktar vidare på 2018

Men om det skulle bli så att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inleder ett samarbete med exempelvis Centerpartiet eller Folkpartiet skulle det kunna gynna V på längre sikt, enligt strategidokumentet.

”Det skulle ge oss samma position som Enhedslisten i Danmark med betydande inflytande och en unik möjlighet att växa kraftigt inför valet 2018”, skriver partiledningen i dokumentet.

Partiet slår också fast att vinster i välfärden kommer att bli deras och förhoppningsvis valets huvudfråga. Vänsterpartiet hoppas kunna locka till sig borgerliga väljare som är missnöjda med att riskkapitalbolag gör vinster på skattepengar utan att erbjuda tillräckligt hög kvalitet på de tjänster de utför.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet