Foto: SVT

Våg av bedrägerier mot byggvaruhus

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder nu ett drygt hundratal bedrägerier mot byggvaruhus runt om i landet. Varor för tiotals miljoner kronor har beställts och hämtats ut av bedragare som utger sig för att komma från etablerade byggfirmor.

Tillvägagångssättet är det samma vid alla bedrägerier. En man ringer till ett byggvaruhus och påstår att han jobbar för till exempel en känd vvs-firma på orten. Han beställer dyra produkter, till exempel värmepumpar på den kända firmans kreditkonto och anger att två medarbetare hämtar varorna vid lunch.

– Summorna är enorma, så det är så konstigt att det fungerar att handla varor på ett sådant enkelt sätt – att bara säga att man är behörig och att ingen kontrollerar det, säger Jan Olsson, utredare vid polisens Nationella bedrägericenter, till SVT Nyheter.

Polisen kritisk till bristande kontroll

Bedrägerierna började i liten skala i slutet av sommaren. Men den senaste månaden har de ökat extremt. Ett flertal stora byggvaruhus och grossister är drabbade.

– Kontrollen är obefintlig, sådana här bedrägerier sker inte när man använder privatpersoners uppgifter, då är kontrollen mycket högre,  säger Jan Olsson.

Vad rör det sig om för summor?

– Vi har bara börjat utreda härvan, men så här långt handlar det om tiotals miljoner kronor.

Per Geijer, säkerhetsansvarig vid organsiationen Svensk Handel säger att det visst finns kontroll hos företagen.

–Vi har kontroller, de är inte obefintliga, men vi tror på dem som kommer in och säger sig representera ett bolag.

– Ibland kunde vi naturligtvis ha varit bättre, men då får det också konsekvenser för alla kunder i form av längre väntetider, så det är en balansgång, säger Per Geijer till SVT Nyheter.

Organiserad brottslighet

Polisen anser att den organiserade brottsligheten ligger bakom bedrägerierna.

– Det är helt klart organiserat och de personer som hämtar ut varorna, blir ofta identifierade, men vi anser att de är ”målvakter” och är tvingade att hämta ut varorna, för att betala tillbaka till exempel en skuld, säger Jan Olsson.

Flera personer har gripits runt om i landet och polisen märker att allt fler bedrägerier sker i företagsnamn.

– Det finns helt klart en trend i det. Det beror antagligen på att de märkt att det är dålig kontroll när det gäller företag, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.