Val av flygmat ska registreras

Publicerad

Val av specialkost, sittplats på flyget samt dina kontouppgifter. Det är några av de passageraruppgifter som nu ska kunna sparas i upp till fem år på flyg från och till Europa. Syftet är att stoppa framtida terrorattentat liknande det i Paris.

Förslaget från EU-kommissionen omfattar 42 passageraruppgifter och avslöjas av brittiska The Guardian. Enligt tidningen arbetade kommissionen fram planen i samband med att flera tunga företrädare närvarade vid protestmarschen i Paris efter terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till TT att han inte sett förslaget ännu:

– Vi ska ha inrikesministermöte i morgon torsdag och då kommer den här frågan att diskuteras, säger han.

Är positiv

Ygeman poängterar att man från svenskt håll är positiv till utökat passagerarregister, men i förslaget som The Guardian presenterar finns en punkt som han ifrågasätter:

– Jag tycker inte man ska lagra uppgifter om till exempel religion. Äter du kosher-kost... det är inte en uppgift som ska finnas med.

TT: Skulle ett utökat register ha stoppat attentatet i Paris?

-Det hade möjligtvis kunnat bidra till att stoppa de tre gärningsmännen från att resa och strida utomlands och göra det möjligt för Frankrike att lagföra dem när de kom tillbaka. Sedan hade det kanske i sig inte förhindrat själva attentatet.

Kontroversiellt ämne

”Passenger name record”, PNR, som kan översättas till persondata, är ett kontroversiellt ämne och för två år sedan röstades ett sådant förslag ned. Efter attentatet i Paris har trycket ökat från många håll, främst Frankrike, på att kunna använda PNR i brottsbekämpning av framförallt terrorism.

Uppgifterna är tänkta att sparas i separata databaser och vara tillgängliga för polis och säkerhetstjänst. I teorin skulle det betyda att detaljer kring en svensk medborgare som reser till Jemen via Tyskland kan delas mellan tysk och svensk säkerhetstjänst. Uppgifterna ska sparas i fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.