Vänsterextremister i rätten i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds en rättegång i Stockholm mot åtta personer kopplade till vänsterextrema Revolutionära fronten (RF). Målet gäller bland annat tre fall av grov misshandel

En misshandel ska ha skett av en medlem i nazistiska Svenskarnas parti. De andra två offren var gästarbetare från Slovakien som misshandlades i samband med att Svenskarnas parti demonstrerade i centrala Stockholm. Männen hade ingen högerextrem koppling, enligt åklagaren. En film på händelsen, med RF som avsändare, spreds efteråt på nätet.

Gruppen har också utfört grova hot, enligt åtalet. De ska ha satt yxor i ytterdörrar, krossat fönster och klottrat ”nassesvin” och ”RF”.

Flest brott misstänks en 19-årig man för. De åtalade kommer från Stockholmsområdet, Borås, Eskilstuna, Strängnäs, Örebro och Jönköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet