Vänsterextremt våld i Mälardalen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i vintras har en vänsterextrem grupp genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare i Mälardalen.

Enligt Ekot handlar det om telefonhot, kemikalieattacker och misshandel.

Säkerhetspolisen bedömer inte att attackerna utgör något reellt hot mot den svenska demokratin. Det politiska våldet är inte så allvarligt som det var i slutet av 1990-talet.

En av vänsterextremisterna berättar för P4 Sörmland om en attack mot en 27-årings bostad utanför Eskilstuna:

– Ett antal av våra aktivister åkte ut till adressen för att ta sig in i lägenheten och helt enkelt attackera personen som bodde där. Personen var inte hemma och då valde aktivisterna på plats att attackera lägenheten i stället och helt enkelt totalförstöra den.

Polisen: ”De är emot allt”

– Vi har varit naiva och sett på de här attentaten som separata händelser. När vi började titta på det här i slutet av april märkte vi väldigt snabbt att de hänger ihop.

Det säger den polis i Södermanland som leder utredningen. På grund av den hotbild som finns mot honom vill han inte gå ut med namn.

Bakom dåden ligger, enligt polisen, den landsomfattande organisationen Revolutionära fronten.

Attackerna har framför allt riktats mot högerextremister, som medlemmar i nazistiska Svenskarnas parti. Men även samhällsfunktioner, som ett socialkontor, har angripits.

– De är emot allting: socialkontor i Stockholm, LO-borgen, bemanningsföretag och sådant, säger han.

Till angreppen hör skadegörelse mot meningsmotståndares bostäder. Det har också hällts ammoniak i personers brevinkast. Likaså finns flera fall av mordförsök.

Flera personer figurerar i utredningen, men det har varit svårt att knyta någon till enskilda händelser. Ett mordförsök har dock klarats upp och dom väntas på torsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.