Var femte svensk ljuger i sitt CV – Jobbsökande skarvar och förtiger

Uppdaterad
Publicerad

Ingen är väl så bra som just i sitt CV och många av oss är alltså beredda att bre på ordentligt, förtiga det ofördelaktiga och till och med ljuga om olika utbildningar och erfarenheter, allt för att få ett eftertraktat jobb.

Nu finns rader av företag som specialiserat sig på att göra bakgrundskontroller av arbetssökande. En bransch som vuxit snabbt.

-Vi har till exempel avslöjat allvarlig ekonomisk brottslighet, och gamla straff som folk helst velat dölja, säger Björn Modée, VD för Look Closer, som etablerat sig i nischen.

Vid kartläggningen av personer går man igenom offentliga handlingar i olika arkiv. Allt från eventuella domar till skolbetyg. Ungefär var femte person bluffar om sin meritlista, hävdar man. Ett av de mer kända exemplen är kanske Refaat El Sayeds falska doktorsexamen på 1980- talet men han har fått många efterföljare.

-Det var nog först då som allmänheten fick klart för sig att även i samhället framstående personer kan ha konstiga saker i bagaget, säger Modée.

Han slår också fast, att kvinnor fuskar i långt mindre utsträckning än män.

Göran Åhgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.