Vargjakten kan stoppas helt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten uppger i dag att det är osäkert om den hinner fatta beslut innan jakttiden är över.

I går stoppade kammarrätten i Stockholm jakten i avvaktan på att förvaltningsrätten tar ställning till de överklagandena av Naturvårdsverkets beslut att tillåta jakt på 16 vargar fram till och med den 17 februari. Enligt förvaltningsrätten är det osäkert om man hinner besluta i frågan innan jakttiden löper ut.

-Ärendet kommuniceras just nu med parterna. Det går inte att säga när ett beslut kan vara klart, men det blir inte den här veckan, säger Emma Jensfelt Rydengren, informatör på förvaltningsrätten i Stockholm.

-Väldigt olyckligt, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i rovdjursfrågor, Gunnar Glöersen, om kammarrättens beslut att stoppa vargjakten.

Kan öka polarisering

Glöresen hoppas att förvaltningsrätten i Stockholm snabbt ska komma fram till ett avgörande, så att jakten hinner återupptas före den 17 februari.

-Skulle beslutet om stoppad jakt stå sig är jag rädd att det ökar polariseringen i frågan, säger han.

Glöersen kritiserar Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden som överklagat vargjaktsbeslutet.

-Som vi ser det glömmer de här tre organisationerna helt bort människan och helheten i rovdjurspolitiken.

Han berättar om landsbygdsbefolkning som drabbas hårt av att ha varg i sitt närområde.

Bondeorganisationen LRF är inne på samma spår: ”Det största hotet mot en svensk vargstam är inte en selektiv jakt, det största hotet är att de människor som har vargen runt knutarna och får sina djur dödade möts med hån och oförståelse”, säger ordföranden Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Tre vargar skjutna

Beskedet att vargjakten är stoppad låg på torsdagsmorgonen ute på länsstyrelsens hemsida i de fyra län som berörs av årets vargjaktsbeslut. Pressansvarige Erik Bergman på länsstyrelsen i Västmanland räknar med att beskedet nått ut till jägarna – inget jaktlag har anmält att de planerade jakt på torsdagen.

-Det är nog ingen som är ute i dag, det kan jag inte tänka mig. De ska ju anmäla sig hit före jakt och det har ingen gjort, säger han.

Sex jaktlag i länet har tidigare anmält sitt intresse för att delta i vargjakten, men inget har sedan anmält att de faktiskt jagat varg. Erik Bergman gissar att dåliga spårsnöförhållanden på helgerna kan vara en orsak.

Ändå har faktiskt en varg skjutits i år i länet, men den sköts av jägare från Örebro län som jagade i reviret Hedbyn, som sträcker sig på båda sidor länsgränsen.

Därutöver har två vargar skjutits i Fulufjällsreviret i Dalarna. Totalt gällde Naturvårdsverkets beslut 16 djur i åtta revir i Värmlands, Dalarnas, Västmanlands och Örebro län. Jakttiden inleddes den 31 januari, medan den 17 februari satts som sista dag. Efter det inleds vargarnas parningsperiod, då jakt inte anses lämplig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.