Foto: scanpix

Varierad kost minskar risken för stroke

Uppdaterad
Publicerad

Att äta en varierad kost med frukt, grönt, fisk, fullkorn och lågfettprodukter minskar risken för att drabbas av slaganfall i hjärnan.

Det visar en studie med nästan 34 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län.

Ju mer nyttig mat kvinnorna åt, desto ovanligare var det att de insjuknade i stroke, skriver Upsala Nya Tidning.

För de kvinnor som ofta åt rött kött, charkuterivaror och fettrik mat ökade risken för slaganfall.

Studien publiceras i facktidskriften Atherosclerosis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.