Ingabritt Steen fotade vide i Vingåker den 23/12. Foto: Ingabritt Steen

Varma vädret ger naturen vårkänslor

Uppdaterad
Publicerad

Milda temperaturer och ingen snö är det som gäller i stora delar av landet.

Det börjar liknar vår lite varstans.

– Det finns en del växter som är snabba i startgroparna, säger forskaren Kjell Bolmgren, som arbetar på Sveriges lantbruksuniversitet.

Sett blåsippor

I december låg temperaturerna på flera grader över det normala i hela landet. Det milda vädret är något som får effekt på naturen.

– En del har säkert sett blåsippor som börjar spricka upp, hassel kan också vakna till tidigt, säger Kjell Bolmgren.

Den varma luften har också gjort att snötäcket lyst med sin frånvaro i stora delar av landet.

– Snön är lite som en jacka för många växter. De flesta klarar sig om det blir snöfritt, men om det kommer i gång och det sedan kommer en kall period kan de dö av det, säger Bolmgren.

Den ljumma vintern gör att det inte är just vinter i stora delar av landet – inte på det sätt som meteorologer menar. I meteorologisk mening är vintern en period då dygnets medeltemperatur varaktigt är 0 grader eller lägre.

Våren börjar 15 februari

Men lugn, får Götaland och delar av Svealand aldrig någon sådan period finns det andra sätt för årstiden att ta slut.

– Blir det aldrig vinter så bestämmer man att det är vår den 15 februari, berättar Per Stenborg, SVT:s meteorolog.

Om det milda vädret fortsätter kommer säsongen för vissa växter att bli längre, och pollenallergiker skulle kunna börja känna av hasseln. Tajmingen mellan olika växter och djur kan också påverkas.

– Sälgen och honungsbin ska till exempel komma i gång ungefär samtidigt, så att bina kan få mat. Men om de nu kommer i gång vid olika tillfällen kan det få effekt på hur mycket frukter och frön som olika växter får, för att deras pollinatörer inte är aktiva, säger Kjell Bolmgren.

Vädret i december

 * December var ovanligt mild på sina håll med temperaturer flera grader över det normala i hela landet. Umeå hade den varmaste juldagen på 50 år med 5,4 grader.

 * Två stormar drog in, Sven över södra Sverige den 5 december och Ivar över mellersta Norrland den 12.

 * I södra halvan av landet var det snöfritt större delen av månaden. Även Norrlandskusten hade det snöfattigt.

 * Det har också varit kallt på sina håll, säsongens lägsta temperatur, -40,8 grader, uppmättes i Nikkaluokta den 9 december.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.