Värmeböljor skördar många dödsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Den sommarvärme som många upplever som skön och välkommen är för andra plågsam och livsfarlig.

Det konstaterar forskare som studerat värmens effekter på äldre och sjuka. Att för mycket värme kan vara farligt har vi länge känt till. Men nu varnar forskare att de kraftigare värmeböljor som kan komma i klimatförändringens spår kan skörda tusental liv i Sverige under en enda kraftig värmeperiod.

– Om maxtemperaturen i Stockholm skulle nå upp till 30 grader tre dagar i sträck så skulle dödligheten bland befolkningen öka med 20 % under de dagarna, säger Bertil Forsberg som är professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

Skoningslös värme

Det är framför allt sjuka och äldre personer som drabbas när temperaturen stiger. Äldre kvinnor har ofta vätskedrivande medicin och är därmed extra känsliga för värme. Fetma och diabetes ökar värmekänsligheten.

Att värmen kan slå skoningslöst mot den äldre befolkningen demonstrerades under den kraftiga värmeböljan över kontinenten år 2003. Då dog upptill 45.000 européer under en tvåveckors period. England, Tyskland och Frankrike drabbades hårt och alla de tre länderna har därefter infört nationella handlingsplaner för att kunna hantera kommande värmeböljor så att dödstalen hålls nere.

Nationell plan

Att dessa handlingsplaner varit effektiva framgår av att senare värmeböljor över kontinenten inte klarats av utan lika stora ökningar av dödstalen.

Bertil Forsberg vill att också Sverige ska införa nationell plan för hur kommande värmeböljor ska hanteras. Även Socialstyrelsen uttalade sig för detta år 2011, men hittills har inget hänt.

Regional plan i Skåne

I brist på nationell plan har Region Skåne utarbetat egna riktlinjer för värmeböljor. I samarbete med SMHI, som sänder varningsmejl när värmen är på gång, uppmärksammas hela vårdsektorn på att akuta insatser mot värmen kan bli aktuella.

Projektet provkörs i Staffanstorps kommun och i Rosengård utanför Malmö. Hos hemtjänsten, på vårdboenden och i primärvården sitter checklistor upptejpade. Meningen är att personalen ska omprioritera sitt arbete och helt fokusera på att hjälpa de gamla och sjuka att klara av den kommande värmen.

Strukturerad verksamhet

– Åtgärderna handlar egentligen om att tillämpa sunt förnuft säger Peter Groth, folkhälsostrateg i Region Skåne. Men under värmeböljor har en tendens att sammanfalla med semestrar och då är många vikarier inne och jobbar i vården. Då är det extra viktigt att strukturera verksamheten och se till att alla vet vad som gäller.

Värsta scenario

– Om Sverige skulle drabbas av en massiv värmebölja denna sommar med den beredskap som vi nu har skulle antalet döda i värsta fall kunna räknas i tusental, avslutar Peter Groth

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.