Foto: SVT

Varning för ”luciastormen”

Uppdaterad
Publicerad

Luciastormen Alexander är på väg in över Sverige – och just nu är det klass 2-varning utfärdat för flera delar i södra och mellersta Sverige. ”Det är läge att stanna inomhus fredag kväll och natt om man bor i södra Sverige”, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Stormen, som nu fått namnet Alexander, börjar med orkanvindar över Kattegatt med byar upp emot 35 meter per sekund. Därefter drar luciastormen in över Sverige. Nu hotas de sydsvenska lussevakorna av snö, regn och stormbyar.

– I nuläget är det osäkert exakt hur blåsigt det blir – framför allt över de mellersta delarna av Götaland.

Stormen Alexander

SMHI utfärdade tidigt på fredagsmorgonen klass 2-varning för både Öland och Gotland, sedan tidigare har man utfärdat klass 2-varning för Skåne, Halland och Västra Götaland. Det innebär att meteorologerna anser att vädret kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Samtidigt med de kraftiga vindarna väntas mycket nederbörd på kort tid och man bör se upp för takpannor som lossnar, träd som faller och det kan bli omfattande strömavbrott, säger Nils Holmqvist.

Risk för orkanbyar

Vinden kommer att bli som hårdast i en linje söder om Göteborg från 18-tiden. Vid Hallandskusten finns det även risk för orkanbyar. I övriga områden väntas det bli stormstyrka i byarna. Kring Vänern och upp mot Svealand kommer stora snömängder ställa till det framförallt i trafiken och för elförsörjningen.

– Om man måste vistas utomhus så får man huka sig ordentligt för de piskande vindarna. Det kommer bli svårt att hålla i paraplyet. Låt bli att köra bil, eftersom det kan vara bli mycket snö eller nedfallna träd över vägen, säger Nils Holmqvist.

Inte lika allvarlig som Gudrun

Ovädret väntas ha lämnat Sverige tidigt på lördagsmorgonen. Nils Holmqvist tror inte att luciastormen kommer att bli fullt så allvarlig som stormarna Gudrun och Per, som lämnade stor förödelse efter sig.

– Men det kan bli problem med många nedfallna träd eftersom tjälen inte lagt sig i marken ännu. Därför faller träden lättare.

Hur ska man tänka om man planerat ett lussefirande?

– Var rädd om dig själv och var försiktig om du är utomhus de här timmarna, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alexander

Mer i ämnet