Foto: TT

Varning för snöoväder i norr

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt snöoväder sent på söndagskvällen gör att SMHI har utfärdat en klass 1-varning som gäller även under måndagen och det finns risk för halka.

Ett lågtryck drog in från väst över Dalarna och Norrland. Upp till 20 centimeter snö kan falla lokalt och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Dalafjällen och stora delar av Norrland.

– Här finns det stor risk för halka och dålig sikt, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Regn i söder

Trafikverket uppmanar trafikanter att hålla avstånd och att köra försiktigt.

Klass 1-varningen för snöfall gäller fram till måndag och stora delar av södra och mellersta Sverige får regn eller snöblandat regn.

Sol senare i veckan

Men under tisdagen drar ett högtryck in över landet vilket innebär sol och mildare väder i nästan hela Sverige.

– November har varit en ovanligt solfattig månad i södra Sverige, så lite sol är nog efterlängtat, säger Nitzan Cohen.

Resten av veckan väntas sol och i södra Sverige kan det bli upp till åtta grader varmt.

FAKTA: VÄDERVARNINGARNA

  • Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller tv.
  • Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller tv. 
  • Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.