Palm: ”Alla kort är på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Palm, ordförande för Stockholms arbetarekommun, säger till SVT Nyheter att hon utifrån den information hon hade skött allt korrekt när det gäller Omar Mustafa.

Krisen inom Socialdemokraterna och petade Omar Mustafa fortsätter. Nu kommer kritik mot Veronica Palm, som var den som tog beslutet att Omar Mustafa var tvungen att lämna partistyrelsen.

Socialdemokraterna på Södermalm kräver i ett brev till Palm svar på ett antal frågor, skriver Svenska Dagbladet.

Kritiken mot Omar Mustafa

”Vad har förändrats mellan det att du förde fram Omar Mustafa som kandidat till partistyrelsen och sex dagar senare uppmanade honom att lämna samma styrelse?”, är en av frågorna.

Om knappt två veckor samlas Stockholms socialdemokrater för att bland annat välja ordförande. Veronica Palm är föreslagen till omval.

– Jag anser att jag har agerat korrekt utifrån de förutsättningar som fanns, säger hon till SVT Nyheter.

Kan du sitta kvar?

– Det är upp till medlemmarna, men jag är den enda som kandiderar och jag vill fortsätta. Det vore konstigt om man inte drog på sig kritik när man fattar tuffa beslut i en tuff process.

Är alla kort på bordet när det gäller Mustafa?

– Ja, svarar Veronica Palm.

Visste inte han bjudit in talare med extrema åsikter

I onsdags kväll skrev Veronica Palm en debattartikel i Aftonbladet där hon förklarade varför hon i lördags uppmanade Omar Mustafa att lämna partistyrelsen.

Förklaringen var att Mustafa inte ska ha tagit tillräckligt tydligt avstånd från att bjuda in talare med extrema åsikter inom ramen för Islamiska förbundets verksamhet.

Veronica Palm menar att man inte fått ”tillräckligt tydliga svar” i samtal de haft, men att hon är väldigt ledsen att ”vi hamnade med Omar Mustafa där vi gjorde.”

Visste inte om inbjudningarna

Hon visste inte att Mustafa hade bjudit in talare med extrema åsikter bara några dagar före partikongressen, men hävdar att arbetarekommunen hade diskuterat problematiken med Mustafa och andra redan tidigare.

– Vi hade ett samtal för ett år sedan där vi redde ut en del och när vi hade samtalen igen så har vi inte kunnat få de svar vi behövde, säger hon till SVT Nyheter.

Så ni blev tagna på sängen?

– Vi blev inte tagna på sängen av att det fanns en kritik, men veckans samtal sammantaget ledde till att det blev ohållbart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet