Foto: SVT.

”Vi blev chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Håkansson i Stockholmsförorten Skarpnäck fick en chock när de fick reda på att flera familjemedlemmar finns listade med namn, personnummer och adress i det register över romer som polisen upprättat.

I dag är frågorna hos familjen Håkansson många.

När 6-årige Adriano Håkansson ska räkna upp familjemedlemmarna börjar han med systrarna Sara och Miranda, två och tre år gamla. Sedan fortsätter han:

Polisens romregister

– Assar, Simon, Marcello och sedan har jag en till, Susanne, säger Adriano Håkansson. 

Flera av de uppräknade finns med i polisens register över romer – och där finns också han själv tillsammans med småsystrarna.

När mamma Sandra Håkansson fick reda på att hon och barnen hade registrerats blev hon chockad.

– Jag tyckte att det var hemskt och så blir man ju rädd. Man vet inte om man vågar lämna barnen på dagis och om det någon som håller koll på oss, berättar Sandra Håkansson, som inte helt vet vad som står i registret.

– Men det är som ett släktträd där mitt namn står och så är mina barn kopplade till mig och så står våra adresser och sådant.

Inte pratat med barnen

Sandra Håkansson säger att de vuxna i familjen inte pratat om registret med barnen eftersom de är för små för att förstå. Och de har också varit förvånade över den stora mediala uppståndelse runt familjen under dagen.

Även om syskonen Håkansson hade varit äldre och ställt frågor så hade mamma Sandra haft svårt att svara, eftersom hon själv har många frågor.

– Varför just vi? Det förstår man inte. Jag har ingen aning varför vi finns i registret men det måste ju vara något dåligt skäl. Att finnas med i ett polisregister är ju ingenting som är bra, då har man ju gjort ett brott, säger Sandra Håkansson.

Morfar Marcello Demeter tror att skälet är att polisen helt enkelt har velat ”hålla koll på oss”.

– Det kan bara finnas det skälet.

”Hemskt”

Innan familjens många frågor kring varför de registrerats har fått svar så är det svårt att gå vidare.

– Man förstår fortfarande inte att det är sant. Det är som att jag går och lägger mig ikväll och så i morgon vaknar jag upp och så var det en dröm bara. Så hemskt är det, säger Marcello Demeter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet