Foto: TT/SVT

”Vi judar är alltid måltavla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter attackerna i Frankrike upplever judiska organisationer och skolor en större hotbild än tidigare. Det säger Lena Posner Körösi, ordförande för svenska Judiska centralrådet.

– Det är naturligtvis en ökad oro. Vi vet ju nu att terror har inga gränser, det kan hända var som helst när som helst, vi är inte förskonade på något sätt här i Sverige, säger Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska centralrådet.

Hon berättar att Judiska centralrådet har kontinuerlig kontakt med Säpo och polis och att diskussioner har förts i fall judiska institutioner och skolor ska hålla stängt under en tid.

– Våra barn i judiska skolorna har nu utegångsförbud. De får inte lämna området. Men vi har ju levt med det här att polisen har stått utanför skolan under alla år. Barnen känner sig tryggare med det här. När vi och våra barn ser polisbilar så känner vi oss lugna och trygga till skillnad från er. Om ni ser en polisbil utanför ert hus så blir ni oroliga och undrar vad som händer. Om vi inte ser polisen undrar vi vad som har hänt, säger Lena Posner Körösi.

”Hoten accentueras”

Händelser som terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo och det efterföljande gisslandramat i en kosherbutik vid Porte de Vincennes i Paris i Frankrike kan trigga attacker mot judar enligt Lena Posener Körösi.   

– Det väcker alltid människorna som går i de här tankarna. Det är inte några nya individer som poppar upp tror vi, men som en följd så accentueras ju hoten. Det har vi sett efter andra incidenter, till exempel efter det som hände på Judiska museet i Bryssel, där en hemvändande från terrororganisationen IS från Syrien tog sig in och mördade människor.

”Judar alltid måltavla”

Hoten mot judiska institutioner kommer både på posten, i mejlform och ansikte mot ansikte. Under de 15 år som Lena Posener Körösi har varit ordförande för Judiska centralrådet har situationen för judar förvärrats i Sverige, säger hon.

– Om några dagar ska vi minnas 70 år efter Förintelsen och här sitter vi nu. Världen har inte lärt sig någonting. Det har funnits en väldigt stor naivitet i det här landet att det händer inte här, vi har varit väldigt skyddade. Men nu är vi i kapp i Sverige. Vi judar är alltid måltavla.

Hon vill nu att arbetet med att försvåra för terrorister att utföra handlingar ska fortsätta, eftersom attacker inte går att förhindra.

– Vi har från den tidigare regeringen fått ekonomisk hjälp så att vi kan ha insatser som kameror och det som polisen kallar för skalskydd. Vi behöver långvarig och kontinuerlig polisiär hjälp.

Ministern: Förebygg krigsresor

Ett sätt att försvåra terrorattacker är att öka informationsutbytet mellan länder säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Vi vill införa att ha koll på biljettinformation för resor in och ut ur landet så vi kan förebygga att folk åker och begår terrorkrigsbrott.

Lena Posener Körösi vädjar också till religiösa företrädare, politiker, media och opinionsbildare:

– Var inte rädd för att tala om var hoten kommer ifrån. När det är högerextrema som hotar oss, då är det inga problem att säga det, men när det är islamister och olika muslimska grupperingar i Sverige då blir man genast mycket räddare. Här hoppas jag att vi gemensamt vågar stå upp och säga att det är oacceptabelt.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.