Foto: SVT

”Vi ska följa upp att Trafikverket gör vad de ska”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av järnvägen säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) i kvällens Aktuellt att de rutiner som finns behöver skärpas och att man ska se över om de är tillräckliga. Men frågan om hon har förtroende för Trafikverkets ledning blir utan svar. – Vi ska följa upp att de gör vad de ska, säger infrastrukturministern.

– Det är alldeles förfärligt, det som har hänt ska inte kunna hända, säger infrastrukturminister Anna Johansson i kvällens Aktuellt.

Hon säger också att regeringen inte ska gå in och göra om uppdraget för Trafikverket och Transportstyrelsen utan att det är basuppgifter för de båda myndigheterna och att grunduppdraget som gäller.

SVT granskar järnvägen

– Däremot kommer vi självklart följa upp att man gör de åtgärder som krävs för att komma tillrätta med det här, säger Anna Johansson.

Undviker att svara på frågan

På frågan om hon har förtroende för Trafikverket svarar infrastrukturministern:

– Vi kan konstatera att det vid för många tillfällen har brutits mot de rutiner som finns eller att det finns otillräckliga rutiner.

 Har du förtroende för ledningen?

  – Vi kommer att följa upp att Trafikverket gör det de ska på det här området, säger Johansson.

Så inget svar i dag på den frågan om du har förtroende?

– Vi ska följa upp att de gör vad de ska, säger Johansson.

Kraftigt eftersatt underhåll

Anna Johansson säger att regeringen nu lagt 1,2 miljarder kronor per år under den här mandatperioden, totalt 5 miljarder kronor till underhåll.

Enligt infrastrukturministern har man konstaterat att i de fall där det behövs avhjälpande underhåll, när det redan har gått fel, uppstår en stor risk för personerna som ska ut och arbeta på spåren. Men när det gäller planerade åtgärder har man bättre koll och förutsättningar – det är då mindre risk för missar.

– Det bör därför gå mer till förebyggande underhåll än avhjälpande där det redan har gått fel, säger Anna Johansson. 

Behövs en bättre bild av banan

Men Johansson tror inte att det bara handlar om pengar utan att man bör skaffa sig en bättre bild av hur banan faktiskt ser ut och i vilken ordning man faktiskt ska ta sig an olika uppgifter.

– Den svenska järnvägen lider av ett kraftigt eftersatt underhåll. Jag tror att det kommer ta längre tid än vad vi hade hoppats och önskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet