Vill skärpa regler om egenmäktighet

Publicerad

Regeringspartierna vill skärpa reglerna om egenmäktighet med barn. Går förslaget igenom ska en förälder kunna straffas om han eller hon håller barn gömda för den andre vårdnadshavaren, uppger Svenska Dagbladet.

– Man kan förstå maktlösheten hos den andra föräldern, som också har vårdnaden, men i dag inte har en chans att få tillbaka sitt barn, säger Johan Linander (C), justitieutskottets vice ordförande, till tidningen.

I en uppmärksammad dom från Högsta domstolen (HD) 2006 konstaterades att det med gällande lagtext inte är brottsligt för en förälder att hålla kvar ett barn mot den andra förälderns vilja ”på en plats dit barnet förts i samförstånd mellan vårdnadshavarna”.

Förslag på gång

Det som föranledde domen var att en pappa i augusti 2001 åkt med två av sina barn på semester i Somalia för att hälsa på släktingar. Mamman hade gått med på utlandsresan. Men när pappan kom tillbaka på hösten kom han utan barnen och mot mammans vilja blev de kvar i Somalia i flera år, skriver Svenska Dagbladet (Svd).

Efter domen konstaterade överåklagaren Nils Rekke vid Riksåklagaren (RÅ) i en kommentar till TT att det nog var läge för lagstiftaren att fundera över lagens utformning.

Ska det vara straffritt att göra det som pappan gjorde? sade han till TT.

Enligt Svd har ett utkast till lagrådsremiss nu förhandlats fram och planen är att förslaget ska offentliggöras före jul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.