Foto: TT

Vill skicka svenska vapen till Irak

Publicerad

Svensktillverkade granatgeväret Carl-Gustaf kan gå på export till krigsdrabbade Irak. USA – som tidigare importerat granatgeväret – vill stärka beväpningen av irakiska armén och kurdiska trupper som strider mot terrororganisationen IS, skriver nyteknik.se.

I ett dokument som tidningen refererar skriver amerikanska försvarsdepartement att det finns ”behov av att förse trupperna med vapen för över 12 miljarder kronor, bland annat 1.704 granatgevär av modell M3 Carl Gustaf”. Priset: nära 255 miljoner kronor.

– Det här är ju ett budgetäskande som lagts fram i USA. Det finns i dag inget aktuellt ärende här från Saab om leverans av den här mängden av Carl Gustaf, säger Christer Ahlström, generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter (ISP), till nyteknik.se.

Saab, som har tidigare leverarat granatgeväret till USA, skrev senast i höstas ett femårigt avtal med det amerikanska specialstyrkonas militärkommando Socom.

Det är oklart om huruvida det handlar om en ny beställning från tillverkaren Saab Bofors Dynamics eller om USA tänkt skicka redan inköpta vapen. Oavsett vilket kräver svensk lagstiftning att ISP godkänner utförsel till Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.