Foto: TT

Vinstförbud i välfärden kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om kraftigt begränsade vinster i välfärden kan komma att falla i riksdagen. Men V-ledaren Jonas Sjöstedt hävdar bestämt att uppgörelsen inte är hotad.

Enligt tidningen Dagens Industri anser de borgerliga partierna att uppgörelsen inte går att baka in i budgeten. Vilket äventyrar regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om kraftigt begränsade vinster i välfärden.

De borgerliga partierna lovade i decemberöverenskommelsen att släppa igenom regeringens budget.

Men de rödgrönas vilja att begränsa välfärdsbolagens vinstuttag i förskolor, skolor, äldreomsorgen, vårdbolag och HVB-hem som nu ska utredas saknar också stöd i riksdagen.

– Vi tror på konkurrens och privata entreprenörer i välfärdssektorn. Vinst är också en drivkraft även om det måste vara mer regler och kontroller än i andra marknader. I praktiken blir det SD som avgör var majoriteten hamnar, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund till Dagens Industri.

Arbetet startar

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt inser att uppgörelsen kanske inte kan genomföras i närtid.

– Vi inser att vi har ett parlamentariskt läge som kan innebära att vi inte får igenom alla delar. Då har vi fått färdiga lagförslag och bra underlag som gör att vi kan gå vidare med frågan efter ett val, säger han till SVT.

Men att uppgörelsen skulle vara hotad dementerar Sjöstedt bestämt.

– Tvärtom. Vi håller på att starta arbetet för fullt, att utreda förslagen som kommer att presenteras till riksdagen efterhand. Vi är helt överens med regeringen om att vi ska ta bort vinstjakten ur skolan, sjukvården, och äldreomsorgen. Det kommer vi att göra allt för att göra.

Utredas först

Statsminister Stefan Löfven har svårt att förstå diskussionen om att oppositionen ska stoppa regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om kraftigt begränsade vinster i välfärden. Tanken är ju ändå att frågorna först ska utredas och hamna på riksdagens bord nästa år, påpekar han.

– Vi måste ju i alla fall först få veta vad utredningen kommer fram till innan vi kan ha en skarp diskussion om vad som ska in i budgeten eller inte, säger Löfven.

Löfven medger att bara det budgetpåverkande ska in i budgeten, men det är alldeles för tidigt att säga om V-uppgörelsen blir något sådant.

TT: Men kan du över huvudtaget tänka dig att den kan bli det?

-Det beror alldeles på, det får vi se, svarar Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.