Virrvarr på UD chockar biståndsorgan

Uppdaterad
Publicerad

I en intern rapport piskar Utrikesdepartementet sig själv för sin bristfälliga biståndshantering. För biståndsorganet Forum Syd är UD:s slarv ”ett slag i ansiktet”.

Rapporten är fylld av svidande kritik av hur UD hanterar de tolv miljarder kronor som går till bistånd, avslöjar Svenska Dagbladet.

Runt 70 bidragsärenden från de senaste åren har granskats och två tredjedelar av dem får helt underkänt vad gäller förhandsgranskning, dokumentation, syfte och uppföljning. I flera fall handläggs de av praktikanter som ”helt saknar utbildning i att administrera bistånd”, enligt rapporten.

TT har inte lyckats nå Gunilla Carlsson (M), biståndsminister tills för en månad sedan, för en kommentar.

Ingen koll

Annica Sohlström är generalsekreterare på Forum Syd, som samlar 160 svenska biståndsorganisationer. Hon är bestört över bristerna på UD.

– Det riskerar att urholka förtroendet även för andra aktörer inom biståndet när något sådant här händer och särskilt när det är den högsta ledningen som inte har koll på pengar och arbetsrutiner.

Hon beskriver hur UD och Gunilla Carlsson de senaste åren har utsatt Forum Syd för ett enormt tryck att ha bättre kontroll. Vissa organisationer har inte orkat med kraven och gett upp, berättar Annica Sohlström för TT:

– Det har varit ett mantra från Gunilla Carlsson med internstyrning och kontroll, att vi ska kunna visa vart varenda krona går och att vi ska kunna visa resultat. Då är det ju särskilt anmärkningsvärt att man inte har koll på UD.

Ingen läst

Varken utrikesminister Carl Bildt (M) eller statsminister Fredrik Reinfeldt säger sig känna till den interna rapporten. Båda avfärdar att bristerna skulle ha något samband med att Gunilla Carlsson slutade som biståndsminister.

Efterträdaren Hillevi Engström (M) säger att hon inte fått någon dragning av rapporten och inte heller själv läst den.

– Så jag kommer att avvakta med närmare kommentarer.

Redan 2010 kritiserade Riksrevisionen UD för allvarliga brister inom biståndshanteringen. I höstens budget föreslår regeringen att en översyn av bristerna genomförs nästa år.

– Vi har blivit uppmärksammade på brister och det är viktigt att vi tar till oss av kritiken och förbättrar oss, säger den nya biståndsministern till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.