Nätvandrare är vuxna som ska göra Internet tryggare för ungdomar genom att visa sig på deras egna arenor på nätet. Lite som att nattvandra. Foto: SVT.

Vuxna ”nätvandrar” i ungdomsforum

Publicerad

Nätvandrare är vuxna som ska göra internet tryggare för ungdomar genom att visa sig på deras egna arenor på nätet.

För några år sedan märkte Fryshuset i Stockholm av att det saknades vuxenkontakter i de forum på internet som unga rörde sig i och därför startade de nätvandrarna.

Tanken är att vuxna ska verka i olika nätforum, lite på samma sätt som att vandra på stan fast man vandrar på nätet.

– Vi erbjuder en direkt hjälp. Du chattar med någon direkt och du behöver inte ta dig till något visst ställe, säger nätvandraren Amanda Andersson.

Vanligt att utsättas för sexuella kontaktförsök

Nästan hälften av alla tjejer i 15-årsåldern har någon gång utsatts för sexuella kontaktförsök av vuxna på nätet, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. De flesta tonåringarna är i dag uppkopplade mer eller mindre konstant.

Men enligt nätvandrarna ska man som vuxen inte vara orolig över eller överdrivet betona farorna med internet utan istället försöka delta i sociala medier på ungdomarnas villkor.

– Det kan kännas som om det handlar om en annan värld men det är inte så. Det handlar om att respektera ungdomars integritet men samtidigt engagera sig. Det kan kännas svårt men det är bättre att vi gör ett litet snedsteg än att vi inte gör något alls, säger Helena Meyer som är verksamhetschef för Nätvandrarna.

Polisen: En jakt på att känna sig omtyckt

Rikskriminalpolisen jobbar med groomingbrott, alltså brott där vuxna tagit kontakt med minderåriga på internet med sexuellt syfte.

Och det finns vissa varningssignaler som man kan se upp för.

– De utsatta är 90 procent flickor och tio procent pojkar. Och mångt och mycket handlar det om att man vill ha bekräftelse. Det finns många barn som aldrig får höra att de duger och det finns en jakt på att känna sig omtyckt, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.