Wallström: Det finns en stor oro

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har regeringens fulla förtroende i sin jakt på undervattensfarkoster. Det säger utrikesminister Margot Wallström, som i dag är i Luxemburg för EU:s utrikesministermöte. Hon vill inte peka ut något land som huvudmisstänkt för ett eventuellt intrång.

I och med dagens utrikesministermöte i Luxemburg deltar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i sitt första EU-möte.

Frågan om kränkningarna i Stockholm skärgård står formellt inte på dagordningen men Wallström kommenterar den pågående svenska försvarinsatsen för SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Jag och försvarsministern har fullt förtroende för hur Försvarsmakten sköter det här. Men frågan kommer säkert upp och jag är redo att svara på frågor om vad som sker. Det finns en stor oro, säger Margot Wallström.

Hon tillägger att samarbetet med andra länder kring Östersjön pågår.

– Det är ingen slump att min första resa utomlands gick till just Finland, säger hon.

Kommer vara lika tuff som Bildt

Förre utrikesmininstern Carl Bildt (M) gjorde sig känd som en hårdför kritiker av Rysslands politik och hade hög svansföring internationellt i samband med Rysslands annektering av delar av Ukraina.

Frågan är hur Sveriges nye utrikesminister kommer att agera. På frågor från reportrar svarar Wallström att hon kommer att vara lika tuff mot Ryssland som hennes företrädare.

– Det är ingen skillnad i Sveriges position. Vi kommer fortsätta hålla fast vid den politik som slagits fast när det gäller Ryssland och Ukraina, säger Margot Wallström.

Vill inte peka ut land

Wallström är än så länge försiktigt att peka ut något land som eventuell inkräktare.

– Det gäller att hålla huvudet kallt. Här litar vi på Försvarsmakten – de ska göra sitt jobb. Man måste skilja på det som är faktiska företeelser som i fallet med rysk aggression och annat, och det som är rena spekulationer i dag. Så än så länge vill jag hänvisa till Försvarsmakten. Jag litar på att de gör sitt arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet