Webbhistoria försvinner när Swipnet stängs

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av svenska hemsidor från nätets begynnelse slocknar vid månadsskiftet, då Tele2 stänger pionjärtjänsten Swipnet – men en aktivistgrupp är på god väg att rädda materialet till eftervärlden.

– Oavsett om de inte hinner med allt, så kommer de hinna bevara väldigt mycket, och det är ju fantastiskt, säger arkivarien Erik Önnevall, en av dem som stödjer räddningsprojektet med datorkraft.

Det handlar om hemsidor på Swipnet, som var den första kommersiella internetleverantören i Sverige och som sedan två decennier ingår i Tele2.

Inaktiva länge

På söndag släcker teleoperatören sidorna, med hänvisning till att den absoluta merparten av användarna varit inaktiva sedan millennieskiftet eller ännu längre tillbaka.

– Det är tråkigt att Tele2 inte ser ett värde i att ha det kvar. Det är ett jätteintressant material för att se hur folk använde nätet i begynnelsen, vilka sidor som skapades, hur de ser ut och vad som skrevs. Så det här är absolut viktigt för den framtida forskningen, säger Önnevall.

Kräver investeringar

Oliver Carrà, presschef på Tele2 Sverige, säger att fortsatt drift av Swipnet hade krävt nyinvesteringar som inte hade gått att försvara.

– Men vi tycker det är jättekul att det finns den här typen av engagemang och är positiva till initiativet, säger han om arkiveringen.

Nätverk vill rädda historia

 * Bakom aktionen för att rädda Swipnet ligger Archive Team, som beskriver sig som ett löst sammansatt nätverk av personer som vill bevara vårt digitala kulturarv.

 * Den som vill bidra till Archive Teams arbete kan ladda ner en särskild programvara, som laddar ner webbsidor och lagrar dem i gruppens arkiv.

 * Tidigare har Archive Team bland annat räddat innehållet i hemsidetjänsten Geocities som 2009 stängdes av ägaren, internetjätten Yahoo.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.