EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Foto: TT

Wikström (FP): Ompröva alla EA20:s fall

Uppdaterad
Publicerad

Ompröva alla EA20:s ärenden, och lita mer på de asylsökande. Det är EU-parlamentarikern Cecilia Wikströms (FP) bud till Migrationsverket efter SVT:s avslöjande om krafitgt bristfälliga språkanalyser.

För att bedöma asylärenden tar svenska Migrationsverket hjälp av så kallade hemliga vittnen, som förhör de asylsökande om språk och härkomst. SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade i förra veckan att en av dessa vittnen, som gick under kodnamnet EA20, har ljugit om sina egna meriter och att flera av hans analyser innehöll stora brister.

Avslöjandet får den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) att gå i taket.

– Jag tycker att det är chockerande. Det är förfärligt tragiskt att det har drabbat enskilda människor på det här sättet. Jag tycker att det är sorgligt att det krävs att Uppdrag Granskning påpekar det här och inte Migrationsverket själva, säger Cecilia Wikström.

– Det är ställt bortom allt tvivel att det är Migrationsverket som har brustit i sitt agerande och sina rutiner.

”Ompröva de här fallen”

En av de drabbade av EA20:s felaktiga analyser var Mohammed. Enligt utredningen skulle han utvisas till Somaliland, där han aldrig säger sig ha varit. Han säger sig komma från Afgoye i södra Somalia, och Migrationsdomstolen har nu kommit fram till att han förmodligen talar sanning och ska få sitt ärende omprövat.

Cecilia Wikström anser att fler nu bör få chansen att få sina ärende prövade på nytt.

– För individer som har drabbats på ett orättfärdigt sätt är det av absolut största vikt att Migrationsverket tittar retroaktivt på de fall som EA20 har utrett. Är det så att personer som har utretts utav honom och avvisats med språkskäl som främsta argument bör man absolut ompröva de här fallen.

Förvånad över tystnaden i Sverige

Det är det svenska företaget Sprakab som står bakom EA20 och hans analyser. Samma företag används i andra länder där det också har mött skarp kritik för bristande språkanalyser.

– Jag tittar på domen från Storbritannien och de kraftfulla reaktionerna där. Jag förvånas över den tystnad som tycks lägga sig som en våt filt över Sverige, säger Cecilia Wikström.

– Det är högst egendomligt att Migrationsverket fortsätter att använda Sprakab på det här okritiska sättet, trots att ett annat EU-land har dragit konsekvenser av det som har framkommit med all önskvärd tydlighet.

”Låt tillit styra”

Cecilia Wikström riktar också kritik mot hela systemet med hemliga vittnen, och det faktum att en asylsökandes öde kan bestämmas efter en halvtimmes telefonintervju med en främling. Hon efterlyser också en större tilltro på de asylsökandes berättelser direkt från Migrationsverket.

– För mig i alla fall är det en grundläggande regel att lite på att människor uppger rätt saker, att de inte far med osanning när det är deras eget liv och framtid som stod på spel. Om tillit i stället skulle få styra myndigheters och tjänstemäns utövanden, och inte misstro, skulle väldigt mycket vara vunnet, säger Cecilia Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.