Foto: TT

Yahoo spred skadlig kod

Uppdaterad
Publicerad

Internetföretaget Yahoo har spridit skadlig mjukvara genom sina annonsservrar, enligt två amerikanska internetsäkerhetsföretag.

Enligt tidningen Washington Post verkar annonsservrarna ha kapats för att användas i elakartade syften. Hundratusentals internetanvändare kan ha tagit emot mjukvaran sedan den 30 december.

Besökare på yahoo.com tillhandhålls även annonser via servern ads.yahoo.com. Hackarna tog sig in på servern och lade in en eller flera annonser som innehöll skadlig kod. Den som drabbades fick ett program installerat på sin dator som genom att utnyttja säkerhetshål i Java kunde ta kontroll över offrets dator.

Att hackarna tar sig in i användarnas datorer genom att använda Java är välkänt säkerhetsproblem.  Många säkerhetsexperter, bland dem Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB),  uppmanar numera användare att helt stänga av programmet.

En talesperson för Yahoo uppger att den annons som spred skadlig programvara har blivit borttagen, och att företaget kommer att fortsätta observera och blockera annonser som ägnar sig åt den här typen av aktivitet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.