Foto: TT

Ytterligare ett steg närmare höjda elpriser

Uppdaterad
Publicerad

Energimarknadsinspektionen, EI, förlorade rättstvisten mot 87 elnätsföretag efter en dom i Kammarrätten i dag. För en genomsnittlig villaägare kan det innebära ökade elräkningar på närmare 4.000 kronor per år.

– Domarna från kammarrätten är ett bakslag och kunderna riskerar nu att få kraftiga höjningar av elnätsavgiften. Vi ska nu analysera dagens domar för att se om vi ska överklaga. Mycket talar för att vi kommer att göra det, säger EI:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Kammarrätten i Jönköping gav elnätsföretagen rätt på alla punkter i sin dom om elnätsavgifter. Tre pilotmål avgjordes. Domarna ger enligt EI utrymme för höjningar med omkring 60 miljarder kronor.

Tvisten mellan EI och de 87 elnätsbolagen, bland annat eljätten Fortum, har handlat om hur mycket elnätsbolagen får höja sina sina avgifter.

Företagen anser att de bör kunna ta ut betydligt högre avgifter än EI velat tillåta. För perioden 2012-2015 som nu avgjorts i domstolen ville EI tillåta avgifter på totalt 160 miljarder kronor. Men den siffran kommer att växa betydligt efter den nya domen.

EI: ”Det här är allvarligt”

De nya domarna ger utrymme för elnätsavgifter på 196 miljarder kronor för perioden 2012-2015, hela 36 miljarder kronor högre än EI:s bedömning.

– Jag är förvånad och tycker att det här är ganska allvarligt, säger Anne Vadasz Nilsson.

Enligt en en tidigare beräkning gjord av Villaägarnas riksförbund skulle en höjning leda till att elräkningen för en genomsnittlig villaägare höjs med minst 3.000 kronor per år. EI tror på ännu kraftigare ökningar, runt 4.000 kronor.

Domen kan överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen. Läs hela kammarrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.