SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin SVT

Analys: SVT:s Margit Silberstein: SD:s tal kunde lika gärna ha hållits av KD

Publicerad
Analys ·

Jimmie Åkessons tal i Almedalen kunde lika gärna ha hållits av Ebba Busch Thor. Retoriken kring extremism och islamism var densamma som Kristdemokraternas ledare använde i sitt tal kvällen innan. Åkesson ägnade också stor del av sitt tal åt barnen och familjepolitiken – Kristdemokraternas hjärtefråga nummer ett.

Det har blivit tydligt att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gett sig ut på samma jaktmarker för att fånga varandras väljare. De gör det genom att lägga beslag på varandras frågor. För Kristdemokraterna är det vinna eller försvinna som gäller och Ebba Busch Thor har pekat ut hoten från extrem islamism som ett område som ska få Kristdemokraterna att resa sig från sjukbädden. 

Strategi från Dansk Folkeparti

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är redan stora men vill ha mer. Därför ska de smälta samman invandringsmotståndetet med välfärdspolitik med fokus på barnen. Ambitionen är att locka väljare inte bara från Kristdemokraterna utan också från Moderaterna och Socialdemokraterna. Strategin är hämtad från Dansk Folkeparti, som gjorde succe i det danska valet.

Att Sverigedemokraterna försöker fila bort kanterna i sin profil betyder inte att de blivit mjukisar. De som ville höra Jimmie Åkesson tala om islamism som han brukar göra blev inte besvikna. Men den stora delen av talet handlade om familjepolitiken. I det nya mjuka använde Jimmie Åkesson sig själv som nybliven pappa och kärleken till sonen. Åkesson behöver inte längre hålla sina anföranden om enbart invandringsmotstånd. Det är redan så etablerat att Sverigedemokraterna inte har något att bevisa på det området. Alla vet att motståndet mot invandring är Sverigedemokraternas livsluft och existensberättigande. 

Sällan skådad självsäkerhet

Jimmie Åkesson talade med en sällan skådad självsäkerhet, som är granne med hybris. Sverigedemokraterna strävar efter att bli största partiet i Sverige, men Jimmie Åkesson uppträdde som om de redan var där med nyckeln i handen till Rosenbad. Men han lovade åhörarna att inte sälja sig billigt för några ministerposter. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.