Parlaments-ja till nya GMO-regler

Uppdaterad
Publicerad

Industrin och miljörörelsen muttrar ogillande efter EU:s ja till nya regler om genmodifierade grödor. Det gör även EU-parlamentarikerna Anna Maria Corazza Bildt (M) och Malin Björk (V).

Tisdagens beslut bygger på en kompromiss från i december mellan medlemsstaterna och EU-parlamentets förhandlare och röstades formellt igenom med 480 parlamentsröster mot 159.

De nya reglerna ger varje medlemsstat utökad rätt att stoppa en GMO-gröda, även om den godkänts centralt på EU-nivå.

EU-samtal 2015

”En stoppsignal för innovation i Europa”, tycker branschorganisationen Europa Bio i ett besviket uttalande, samtidigt som miljörörelsen befarar att reglerna ska öppna upp för fler tillstånd.

Missnöjda är också EU-parlamentarikerna Anna Maria Corazza Bildt (M) och Malin Björk (V).

– Jag röstade mot den kompromiss som uppnåtts med rådet för att jag anser att reglerna måste baseras på vetenskap och fakta och inte allmänt tyckande, säger Anna Maria Corazza Bildt (M)

– Jag röstade emot förslaget. Det var en blixtuppgörelse, istället för att låta folket säger säga sitt, säger Malin Björk (V).

Se Per Malms intervju med EU-parlamentarikerna Anna Maria Corazza Bildt (M) och Malin Björk (V) i klippet ovan.

Fakta: Nya GMO-regler

EU-kommissionen lade redan 2010 fram sitt förslag om hur medlemsstaterna ska kunna förbjuda eller begränsa genmodifierade grödor. Därefter har dock frågan suttit fast, framför allt på grund av stora meningsskiljaktigheter mellan block av medlemsländer som varit antingen betydligt mer skeptiska eller mer välvilligt inställda till GMO-grödorna. En lösning nåddes först i somras sedan medlemsländerna enats, varpå en kompromiss med EU-parlamentet följde under hösten.

De nya reglerna gör att enstaka länder får förbjuda GMO-grödor, även om dessa godkänts centralt av EU:s organ för livsmedelssäkerhet, Efsa. Länderna kan exempelvis hänvisa till stadsplanering, markanvändning, socioekonomiska effekter, jordbrukspolitiska skäl eller för att undvika att GMO sprids till andra grödor.

För närvarande är endast en GMO-gröda – majset MON810 – tillåten inom EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2015

Mer i ämnet