Hårda straff för bluffakturor och id-kapare

Uppdaterad
Publicerad

Nya lagar och hårdare straff ska stoppa störtfloden av bluffakturor och id-kapningar.  

-Man känner sig våldtagen på sin identitet och vet inte riktigt vilken värld som är riktig, säger Ylva Lagercrantz Spindler som nyligen blev id-kapad.

Justitieminister Beatrice Ask (M) tog på onsdagen emot utredningen Stärkt straffrättsligt skydd för egendom, en lite träig titel, men med förslag som berör många. Det handlar bland annat om brott som dagligen syns i medierna: bluffakturor och kapade identiteter.

Det förstnämnda är tungrott för polis och åklagare att utreda eftersom det kan röra sig om hundratals målsägande.

Utredningen föreslår att polisen kan ingripa direkt när de falska fakturorna når mottagarna och det ska inte krävas att någon betalar. Den nya brottsbeteckningen grovt fordringsbedrägeri ska ha samma straffskala som grovt bedrägeri, sex månader till sex års fängelse.

Kapade mejlkonto

Id-kapningarna är oerhört integritetskränkande för den som drabbas. I Ylva Lagercrantz Spindlers fall handlade det om ett av de vanligare bedrägerierna. Ett kapat mejlkonto och alla hennes kontakter fick nödropet ”Hjälp, jag är i London och har blivit av med alla mina pengar”.

-Jag vaknade på måndagsmorgonen av att kompisar ringde och undrade hur det var med mig. När jag loggade in på mitt gmailkonto var det på kinesiska och alla mina kontakter var borta, säger Ylva Lagercrantz Spindler.

Efter några mejlväxlingar med kaparen gick hennes bank på bluffen och förde över alla hennes pengar plus 15 000 kronor i kredit till kaparnas konto i London.

-Nu är mitt konto spärrat, och jag har blivit lovad pengarna tillbaka. Jag förstår bara inte hur någon kan öppna ett konto i mitt namn i London.

Moderniserad lag

Att bara sno någon annans identitet är inte straffbart i dag men utredningen föreslår att identitetsintrång i framtiden ska ge upp till två års fängelse. Det kommer inte att krävas att någon vinner ekonomiskt på intrånget, det kommer helt enkelt att bli olagligt att utge sig för att vara en annan levande människa.

Det betyder till exempel att det blir straffbart att skapa ett falskt Facebook-konto i någon annans namn.

-Jag är väldigt glad för den här utredningen. Den handlar om brott som drabbar många och här har man gjort en ordentlig genomgång och modernisering av allt från bostadsinbrott till identitetsstölder och bedrägerier, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT.

Förslagen skickas nu ut på remiss och Ask räknar med att de färdiga lagförslagen kan nå riksdagen i höst.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.