S föreslår 30 000 utbildningsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill 2015 satsa 2,5 miljarder kronor på 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola.

Förslaget presenterades av partiets ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, vid en presskonferens på onsdagen.

Redan i höstas föreslog Socialdemokraterna en satsning på vuxenutbildning. Nu plussar partiet på 900 miljoner kronor och viker 2,5 miljarder kronor i sin vårbudgetmotion till 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola.

10 000 av platserna öronmärks för arbetslösa under 25 år som inte har fullständig gymnasieexamen. 10 000 går till utbildning för andra arbetslösa och lika många platser till är för personer som vill komplettera sin gymnasieutbildning eller läsa in en högre yrkesutbildning.

-Vi vill rusta människor så att de ska kunna ta jobb och motsvara den kompetens som arbetsgivare efterfrågar, säger S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Lärarbristen ett problem

Lärarförbundet gillar förslaget i sig, men med dagens lärarbrist går det inte att genomföra redan nästa år, om man inte först satsar på att rekrytera och utbilda fler lärare.

-Det kommer att saknas minst 1 300 lärare. Var ska de lärarna komma ifrån? undrar ordförande Eva-Lis Sirén.

De lärare som behöver anställas ska både vara yrkeserfarna och ha lärarkompetens.

-Det är en väldigt svårrekryterad yrkesgrupp. Vi har redan stor brist där, säger Sirén.

Fler ska få gymnasieexamen

De 30 000 nya platserna inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola är första steget i en satsning som Socialdemokraterna kallar Kunskapslyftet. Fokus ligger till en början på att fler ska få en grundutbildning och yrkesutbildning.

Arbetslösa som saknar gymnasieexamen har svårare att hitta jobb, samtidigt som arbetsgivare har svårt att hitta kompetent arbetskraft i vissa branscher. Satsningen syftar till att minska det matchningsglappet.

Platserna kostar 2,5 miljarder kronor om året, med start 2015.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.