Tadzjikisk oppositionsledare mördad

Uppdaterad
Publicerad

En tadzjikisk oppositionspolitiker har skjutits ihjäl i Istanbul, uppger den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Kuvatov ska ha varit ute med en vän när han blev skjuten med ett skott mot huvudet på torsdag kväll, enligt nyhetsbyrån.

47-åringen ledde den webbaserade oppositionsgruppen Group 24 som förde samman presidenten Emomali Rachmons kritiker.

Kuvatov stod till en början nära presidenten och jobbade för ett företag som ägdes av en släkting till honom. Efter en konflikt med släktingen föll han i onåd och flydde landet 2012, skriver Reuters. Han har sedan dess bott i Ryssland, Förenade Arabemiraten och Turkiet.

I januari begärde Tadzjikistan att få Kuvatov utlämnad för en rad brott, däribland bedrägeri, att ha tagit gisslan och för att ha provocerat fram politisk oro. Han har anklagat den 62-årige presidenten för korruption och nepotism.

Kuvatov greps i december av turkisk polis, på uppdrag av tadzjikiska myndigheter, men Turkiet gjorde bedömningen att det inte fanns skäl att utlämna honom till Tadzjikistan.

Han ska ha varit ute med en vän när han blev skjuten med ett skott mot huvudet på torsdag kväll, enligt Dogan. Ingen har gripits för mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.