• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grekland står inför sitt tredje val på ett år. Regeringspartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras lovar lugn och stabilitet om han vinner på nytt. Foto: TT

Tsipras lovar lugn – och att kavla upp ärmarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras har ett litet övertag inför dagens nyval i Grekland – men politiken har helt hamnat i bakgrunden i detta val och det är mycket jämt mellan Tsipras och utmanaren Vangelis Meirmarakis. Ingen av de båda kandidaterna ser ut att få ensam majoritet.

Trovärdigast vinner så kan man sammanfatta den tredje grekiska valet på ett år. Frågan är om Alexis Tsipras ännu en gång lyckas få med sig väljarna eller om det är utmanaren Vangelis Meirmarakis som kommer att vinna mest förtroende.

Litet övertag för Tsipras

I sensommarvarma Aten söker innevånarna fortfarande skuggan, det är fortfarande över trettio grader varmt, och lägg till en ganska upphettad valtemperatur på det.

Ekonomiska krisen i Grekland

Regeringspartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras går en jämn fajt in i det sista men han har enligt de allra flesta opinionsmätningarna ett litet övertag, om än mycket litet.

– Det handlar inte om vilka politiska val jag ska göra, säger Evelina till SVT Nyheter.

– Det handlar om vem som är mest trovärdig som ledare lägger hon till.

– Tsipras och Syriza har förvirrat väljarna genom att ständigt byta fot, säger Kostas. som passerar förbi Syntagma-torget där vi står och pratar.

Lovade stabilitet

Här höll Alexis Tsipras sitt sista valtal under fredagskvällen han lovade lovade fyra år av stabilitet och politiskt lugn – och en vänsterregering som kavlar upp ärmarna.

Hård ton mot EU

Syrizas korta tid vid makten har präglats av å ena sida en hård ton mot EU och långivarna om att inte acceptera fler, som man kallade det, förnedrande sparkrav och sommarens folkomröstning som gav ett rungande nej till EUs sparkrav. Varpå Tsipras sedan gjorde en u-sväng och skrev på ett nytt stödprogram med villkorade nödlån från euroländerna.

Och det är frågor om varför han gav efter som Tsipras fått besvara under hela valrörelsen.

Nödlånen på  86 miljarder euro, behövs för att Grekland ska kunna betala för sig och inte tvingas lämna eurozonen. Samtidigt innebär villkoren mycket hårda och krävande åtstramningar, privatiseringar och avregleringar.

– Jag gjorde vad som behövdes säger Tsipras, och får medhåll av sin namne Alexis som sitter på en bänk i den varma höstsolen.

Han säger till oss att han inte ser något annat parti att rösta på:

– Visserligen har de ännu inte hållit vad de lovat, men vilka alternativ har vi, säger han och slår ut med armarna. Han lägger till att han tycker att Alexis Tsipras verkar ärlig.

Koalition nödvändig

Vem som än vinner kommer att tvingas gå i koalition med något annat parti för att regera.  Ny Demokratis ledare Meirmarakis säger sig vara beredd att regera med Syriza för att skapa stabilitet. Tsipras verkar dock redan ha stängt dörren för ND-samarbete.

Han har bland annat kallat en allians med Nu Demokrati för ”abnorm” och anklagat dem och andra partier till höger om Syriza som en del av ett korrupt politiskt system. Tsipras menar att de bär skulden till den enorma grekiska skuldbördan,

Oavsett vem som vinner Greklands nyval på söndag väntar en höst präglad av kris och svåra beslut. Banker på väg att kollapsa ska räddas och långivarnas reformkrav uppfyllas trots folkligt motstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet