Foto: Scanpix

Expert ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Hemelektronikkedjan Expert har ansökt om konkurs vid Linköpings tingsrätt.

”Styrelsen i Expert AS har beslutat att med omedelbar verkan lägga ner den svenska verksamheten”. Det skriver Expert i ett pressmeddelande.

Konkursansökan berör direkt 817 medarbetare vid det svenska huvudkontoret och i samtliga 73 egenägda butiker. De 63 franchisetagarna inom Expert i Sverige omfattas inte av konkursansökan, men påverkas indirekt.

Expert i konkurs

I konkursansökan står det att Expert Sverige AB är på obestånd och saknar förmåga att betala sina skulder.

Konkursförsvaltare är advokat Michael Levin från Hamilton advokatbyrå i Stockholm. En pressträff är planerad till klockan 15.30 på advokatbyrån där information lämnas om konkursen, eventuellt också när butikernas utförsäljning inleds.

Har varit mycket nära konkurs tidigare

Företaget är en av de största aktörerna i hemelektronikbranschen i Sverige med en omsättning på runt 2,8 miljarder kronor.

Företaget har tidigare varit mycket nära en konkurs, rapporterade Dagens Nyheter i februari, med hänvisning till uppgifter i norsk media.

Expert gick back med drygt 100 miljoner norska kronor både 2009 och 2010 och räddades bara tack vare ett kapitaltillskott på 500 miljoner kronor från ett lån och från rederiet Awilhelmsen som äger Expert-kedjan.

För lite mer än ett år sedan gick hemelektronikkedjan Onoff i konkurs. Då köpte Expert 30 av Onoffs butiker.

Fakta

Fakta: Det gäller för Experts kunder

* Det går inte längre att byta eller lämna tillbaka varor på öppet köp hos Expert. Kunderna får i stället anmäla ersättningsanspråk till konkursförvaltaren Hamilton Advokatbyrå. Samma sak gäller presentkort som inte har utnyttjats.

* Varor kan reklameras hos Expert så länge butikerna är öppna, därefter hos konkursförvaltaren.

* Experts garantier gäller inte längre. Kunderna får kontakta tillverkaren eller konkursförvaltaren.

* Kunder som har lämnat in varor för reparation ska kontakta den butik eller verkstad där varan lämnats in.

* Trygghetsförsäkring hos Solid Försäkring påverkas inte av konkursen. Inte heller köp med hjälp av kreditfinansiering från GE Money Bank.

* Varor som inte har levererats än kommer att levereras om de redan har skiljts från övriga varor i konkursboet. Annars får kunden lämna anspråk hos konkursförvaltaren.

Källa: Expert (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Expert i konkurs

Mer i ämnet