”Stormen Sandy skadar Obama”

Uppdaterad
Publicerad

Bo Inge Andersson och Filip Struwe analyserar hur stormen ”Sandy” påverkar det amerikanska presidentvalet.

– Några av de absolut viktigaste delstaterna New Hampshire, Virginia och Ohio påverkas av stormen vilket kan ge ett lägre valdeltagande där, och ett lågt valdeltagande anses gynna utmanaren Mitt Romney, säger utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Det lutar alltså åt att Obama förlorar på detta?

Orkanen Sandy

– Det ser så ut ja.

Är det ett allvarligt läge för USA nu med stormen som bröt in mitt i denna känsliga och viktiga politiska process?

– Detta ser ut att vara en av de värsta stormar som drabbat USA i modern tid, och att den kommer mitt i en presidentvalskampanj är ju naturligtvis helt förödande.

Så det kan bli stormen Sandy som avgör valet?

–Ja det kan mycket väl bli så.

Kan detta urholka trovärdigheten i hela valet?

– Redan innan stormen var det ett väldigt besvärligt läge där Mitt Romney kan komma att vinna flest antal röster, medan Obama kan vinna de flesta elektors-rösterna, de som utser presidenten – alltså en ny Al Gore – George Bush situation. Det skulle undergräva förtroendet för den kommande presidenten, och nu med stormen Sandy kan läget efter valet totalt sett bli ännu mer besvärligt.

Se hela samtalet, klicka på videon ovan!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Sandy

Mer i ämnet