Barack Obama höll ett radiotal om stormen Sandys verkningar Foto: SVT

Valspurt i skuggan av Sandy

Uppdaterad
Publicerad

Superstormen Sandy påverkar ännu den jämna amerikanska valrörelsen, tre dagar före presidentvalet.

-Den här helgen försöker miljontals av våra landsmän få ordning på sina liv efter en av de värsta stormarna i vår historia, sade president Barack Obama i sitt veckotal i dag.

Han nämnde inte valet, utan talade enbart om återuppbyggnaden och manade dem som inte drabbats av Sandy att bidra till Röda Korsets arbete. Han lyfte också fram stormens hjältar – bland dem läkare och sjuksköterskor på NYU-sjukhuset i New York som arbetat utan ström – och talade om hur han och New Jerseys republikanske guvernör Chris Christie besökt de drabbade strandområdena.

USA-val 2012

Över partigräns

Sandy fick både Obama och hans republikanske utmanare Mitt Romney att tillfälligt avbryta sina valkampanjer. Obama besökte stormhärjade områden och höll kontakt med guvernörer och katastrofmyndigheter från Vita huset. Mitt Romney bytte tema på kampanjmötena och ordnade insamlingar för de miljontals drabbade.

Det är oklart om stormen hjälpt någon av kandidaterna, men bedömare är överens om att Obama har fått en chans att se statsmannalik ut.

I en opinionsundersökning ansåg 79 procent att Barack Obama handskats ”utomordentligt” eller ”mycket bra” med katastrofen. Hela 69 procent av de republikanska väljarna gav Obama toppbetyg. 

Obama har också fått mycket beröm för sitt agerande av tongivande republikaner, bland annat från Chris Christie som är en frispråkig före detta åklagare och stjärna på uppgång inom Republikanerna.

Bilderna på presidenten och Christie – en symbol för samarbete över partigränserna – har visats om och om igen i nyhetssändningarna här. Ironiskt nog skrev sajten Politico att Christie var Mitt Romneys förstahandsval som vicepresidentkandidat, men att Romney sent i processen ändrade sig och tog Paul Ryan i stället.

-Mitt tyckte om honom, han såg honom som en gatans slagskämpe. Det är den sortens politiska mentalitet som Romney inte har själv, sade en källa inom Republikanerna om Christie till Politico.

Ändrar inget

Frågan är hur Sandy påverkar väljarna denna historiskt jämna valrörelse. I Valparaiso i det republikanska Indiana säger väljare TT möter att de tycker att båda kandidaterna hanterat katastrofen bra.

-Men det ändrar inte mitt beslut. Jag tänker rösta på Mitt Romney för jag tror att han kan hjälpa medelklassen med jobb, säger bartendern Chris Hanks över morgonkaffet på ett kafé.

-Obama gjorde bra ifrån sig men Romney gjorde också rätt som ställde in några kampanjframträdanden.

Revisorn Alice Carson är av samma åsikt.

-Presidenten jobbade effektivt med katastrofmyndigheten Fema men jag lägger min röst på Romney, säger hon.

Fakta: Sandy

Orkanen Sandy nedgraderades till storm när den drog in över nordöstra USA i början av veckan, men den uppträdde som en ”superstorm” genom att två olika vädersystem samverkade på ett ovanligt sätt. Stora nederbördsmängder föll över land samtidigt som havsvatten trycktes mot kusten.

Sandy har orsakat skador för enorma belopp och dödat över 100 människor i USA. Innan stormen nådde USA ställde den till med stora skador i Karibien, där minst 67 människor dog och stora sakskador uppkom.

New York-börsen höll stängt måndag och tisdag – den första stängningen av börsen sedan terrorattackerna den 11 september 2001.

President Barack Obama ställde in sitt kampanjarbete i flera dagar för att koncentrera sig på stormens effekter. Utmanaren Mitt Romney ställde också in valmöten inför presidentvalet på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet