Foto: TT/Facebook

10.000 islänningar kräver att landet tar emot fler asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

I ett massivt Facebook-upprop, startat av en känd författarinna, pressar över 10.000 islänningar nu den isländska regeringen att ta emot fler asylsökande flyktingar från Syrien. Många som skrivit på uppropet vill erbjuda flyktingar tak över huvudet i sina egna hem.

Den isländska regeringen överväger nu att öka flyktingkvoten.

Efter att den isländska regeringen för en månad sedan uppgav att landet skulle ta emot endast 50 flyktingar från Syrien, startade den kända författarinnan Bryndís Björgvinsdóttir ett upprop på Facebook. I uppropet – ett öppet brev till landets socialminister Eyglo Hardardottir – uppmanar författarinnan ministern att ge islänningar möjlighet att hjälpa till.

Gensvaret blev enormt. Inom loppet av ett dygn hade 10.000 islänningar slutit upp på Facebook – det bor sammanlagt drygt 300.000 människor på Island – och krävt att Island ska ta emot fler asylsökanden från Syren. Många har också erbjudit sig att ge flyktingar tak över huvudet i sina egna hem.

Flyktingkrisen i Europa

”De är våra framtida makar, bästa vänner, självfränder, trummisar i våra barns band, vår framtida kollega, Miss Island 2022, snickaren som äntligen renoverar färdigt badrummet, kocken i kafeterian, brandmannen eller programledaren i tv”, skriver Björgvinsdóttir på Facebook.

”Vi kan aldrig säga till de här människorna: Ditt liv är värt mindre än mitt liv.”

Betalar flygbiljetterna

Bryndís Björgvinsdóttir skriver också att hon känner någon som kan ta emot fem människor på flykt undan kriget i Syrien, och begär att regeringen tillhandahåller uppehålls- och arbetstillstånd i utbyte mot att hon själv betalar flygbiljetterna och hjälper dem att integreras i det isländska samhället.

Hekla Stefansdottir, en av alla som slutit upp på Facebook, skriver: ”Jag är en ensamstående mamma med en 6-årig son... Vi kan ta emot ett barn i nöd. Jag jobbar som lärare och kan undervisa barnet i att tala, läsa och skriva isländska och att anpassa sig till vårt samhälle. Vi har kläder, en säng, leksaker och allt annat ett barn behöver. Jag betalar självklart för flygbiljetten”.

”Jag vill hjälpa en familj på flykt att få en chans att leva det bekymmersfria livet som jag lever”, skriver en annan.

Uppropet har fått stor uppmärksamhet i internationell media. I en intervju med isländsk tv, RUV, säger nu Björgvinsdóttir: ”Jag tror att folk har sett tillräckligt med döda människor i nyhetsrapporteringen från Medelhavet och från olika flyktingläger”.

Regeringen pressad

Den isländska regeringen överväger nu att höja landets humanitära flyktingkvot. Socialminister Eyglo Hardardottir uppger till isländsk tv att myndigheterna nu undersöker olika erbjudanden om husrum som annonserats på Facebook.

– Jag kommer inte att fastslå ett maxantal. Men vi kommer att undersöka alla möjligheter att ta emot fler flyktingar, säger hon.

Samtidigt som allt fler ansluter sig till Björgvinsdóttir vädjan till regeringen, säger nu Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson till RUV att han är medveten om allmänhetens ökande press på regeringen att ta emot fler asylsökande.

– På regeringssammanträdet under tisdagen ska jag föreslå att vi tillsätter en kommitté som ska diskutera problemet och bedöma hur vi kan hjälpa till på bästa sätt, säger  han.

Nyligen rankades Island som världens fredligaste land av the Global Peace Index. Syrien rankades som det minst fredliga landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet