Helikoptrar används för att undsätta personer som blivit fast och vars hem har blivit dödsfällor. Foto: TT

100.000 evakuerade i Japan efter storm

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Etau svepte med sig det mesta när den drog in över Japan. Tusentals människor fick evakueras från sin hem.

Över 90.000 personer evakuerades i staden Tochigi efter att den tropiska orkanen Etau drabbat landet under onsdagen. Ytterligare 116.000 uppmanades att lämna sina hem. I staden Joso, som ligger norr om Tokyo, svämmade floden Kinugawa över och dränkte både bilar och bostäder. Där kallades militär personal in för att bistå i hjälparbetet.

Kärnkraftverk drabbat

Även kärnkraftverket i Fukushima, som 2011 drabbades av en jordbävning och en tsunami, påverkades av ovädret. Anläggningens dräneringspumpar översvämmades och det fick till följd att radioaktivt vatten rann ut i havet.

– Den här graden av störtregn har vi inte upplevt tidigare, sa meteorologen Takuya Deshimaru på en presskonferens.

Människor saknas på flera håll i Japan och över ett dussintal personer uppges ha skadats enligt lokala medier. I nuläget finns däremot inga uppgifter om omkomna.

Orkanen fortsatte

– Regeringen är enad och kommer göra sitt bästa för att hantera katastrofen. Vår högsta prioritet är människors liv, sa premiärminister Shinzo Abe.

Orkanen drog in under onsdagen, men fortsatte sedan vidare ut i Japanska havet i slutet av dagen. Samtidigt fortsatte regnet ösa ner över landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.