Allt fler länder nobbar Acta-avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade antipiratavtalet Acta möter än mer motstånd i Europa. Nu sällar sig även Nederländerna och Bulgarien till dem som vägrar att ratificera avtalet.

Polen var först ut och även Tjeckien, Slovakien, Lettland, Tyskland och Rumänien har fått kalla fötter angående det kontroversiella internationella avtalet, som ska motverka piratkopiering och varumärkesintrång.

Kritiken mot Acta, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, handlar om att det påtagligt skulle inskränka friheten på internet, genom censur och utökad övervakning.

Acta-avtalet

Och oron för att Acta ska begränsa friheten på nätet, med förevändningen att piratkopiering ska hindras, har orsakat kraftiga protester från internetanvändare runt om i Europa de senaste veckorna.

Målet med Acta-avtalet, som 22 av EU:s medlemsländer inklusive Sverige skrev på i januari, är enligt upphovsmännen att förhindra spridningen av upphovsrättsskyddat material som musik, film kläder och mediciner.

Andra länder som redan undertecknat avtalet är Australien, Kanada, Japan, Sydkorea, Marocko, Nya Zeeland, Singapore och USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Acta-avtalet

Mer i ämnet