Enligt en ny rapport från FN har över 25 000 människor rest från sina hemländer för att kriga för terrorgrupper som Al-qaida, IS och al-Nusrafronten. Foto: TT/AP

25 000 har rest för att kriga med terrorister

Uppdaterad
Publicerad

FN varnar för en lavinartad ökning av människor som lämnar sina hem för att ansluta sig till terrorgrupper.

Igår kväll fördes nio brittiska medborgare till en polisstation i Turkiet. De greps när de försökte korsa gränsen till Syrien,misstänkta för att vilja ansluta sig till terrorgruppen IS. Det här är ett exempel på någpt som blir allt vanligare. Enligt en ny rapport från FN har över 25 000 människor rest från sina hemländer för att kriga för terrorgrupper som Al-qaida, IS och al-Nusrafronten.

Terrorresor har ökat med 70 procent

Människorna som gör det här kommer i från mer än 100 olika nationer, enligt FN. Terrorresorna har sen mitten av förra året fram till mars i år, ökat med 70 procent. FN räknar med att majoriten av alla terrorresor gått till Syrien och Irak, men att många oskcå rest till Afganistan, Yemen och Somalia för att strida.

Problem om alla IS-krigare återvänder hem

FN poängterar att många länder kan få problem om IS bekämpas och försvinner från Syrien och Irak. När tusentals krigare då återvänder hem kan det bli farligt. De kan vara traumatiserade, frustrerade, och ha ett terrornätverk över hela världen.

Omkring 300 svenskar har rest utomlands för att strida för terrorgrupper, enligt svenska Säpo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.